Documente secrete care ar aparține Ministerului britanic al Apărării au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent

445

Potrivit BBC, într-o stație de autobuz din Kent s-au găsit 50 de pagini de documente care aparțin Ministerului britanic al Apărării și care conțin informații secrete, inclusiv despre distrugătorul HMS Defender, implicat în tensiunile cu Rusia din Marea Neagră.

În cadrul documentelor care au fost găsite, operațiunea distrugătorului este descrisă ca fiind „o trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”, cu armele acoperite, fiind inițiată deși oficialii britanici știau că va urma cel mai probabil un răspuns agresiv din partea Rusiei”. 

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat atunci că o navă de patrulare a tras focuri de avertizare, la fel și un bombardier Suhoi, dar guvernul britanic a respins relatările, negând că ar fi fost tras vreun foc de avertizare. Reprezentanții Marinei chiar au afirmat că “noi credeam că rușii au întreprins un exercițiu de artilerie”.

În contextul controversei generate de misiunea HMS Defender, documentele descoperite în Kent susțin că traseul navei a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a demonstra sprijinul pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri. De altfel, mai scrie BBC, în documente se vorbește despre faptul că această rută putea fi evitată, caz în care Rusia ar fi considerat că “Marea Britanie se teme și fuge”.

Cele mai multe documente contin marcajul „conținut sensibil”, în timp ce unul dintre ele este adresat secretarului personal al lui Ben Wallace (Secretarul Apărării), fiind marcat cu “secret”. Acesta cuprinde o serie de  recomandări despre o posibilă prezență militară a Regatului Unit în Afganistan, după retragerea trupelor NATO și americane din regiune, însă analiștii consideră extrem de puțin probabilă o astfel de ipoteză.

Pachetul de documente mai include și actualizări referitoare la campaniile de export de arme, inclusiv observații sensibile cu privire la zonele în care Marea Britanie ar putea concura cu aliații europeni.

SURSĂg4media