Acasă Featured A doua stire pagina principal Documentele FinCEN arată că unele dintre cele mai mari bănci de pe glob au permis infractorilor să mute bani murdari în întreaga lume

Documentele FinCEN arată că unele dintre cele mai mari bănci de pe glob au permis infractorilor să mute bani murdari în întreaga lume

0
Documentele FinCEN arată că unele dintre cele mai mari bănci de pe glob au permis infractorilor să mute bani murdari în întreaga lume

Fișierele FinCEN reprezinta mai mult de 2.500 de documente, majoritatea trimise de bănci autorităților SUA între 2000 și 2017. Ele arată îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea face clienții lor. Aceste documente sunt unele dintre secretele cele mai bine păzite ale sistemului bancar internațional. Băncile le folosesc pentru a raporta un comportament suspect, dar nu sunt dovezi ale faptelor greșite sau ale infracțiunilor. Au fost divulgate către Buzzfeed News și distribuite unui grup care reunește jurnaliști de investigație din întreaga lume, care le-a distribuit către 108 organizații de știri din 88 de țări, inclusiv programul BBC Panorama. Sute de jurnaliști au cercetat documentația densă și tehnică, descoperind unele dintre activitățile pe care băncile ar prefera ca publicul să nu le cunoască.

Ce a fost dezvăluit pe scurt?
– Banca HSBC le-a permis fraudatorilor să mute milioane de dolari de bani furați în întreaga lume, chiar și după ce a aflat de la anchetatorii americani că schema era o înșelătorie.
– JP Morgan a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra fără să știe cine îi deține. Banca a descoperit ulterior că compania ar putea fi deținută de un mafiot de pe lista celor mai căutați 10 ai FBI-ului.
– Dovezi că unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui rus Vladimir Putin a folosit Barclays Bank din Londra pentru a evita sancțiunile care aveau menirea să-l oprească să folosească serviciile financiare în Occident. O parte din numerar a fost folosită pentru a cumpăra opere de artă.
– Marea Britanie este numită „jurisdicție cu risc mai mare” decât Cipru, potrivit diviziei de informații a FinCEN. Acest lucru se datorează numărului de companii înregistrate în Marea Britanie care apar în SAR. Peste 3.000 de companii britanice sunt numite în fișierele FinCEN – mai mult decât orice altă țară.
– Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a acționat la avertismentele cu privire la o firmă locală care ajută Iranul să se sustragă de la sancțiuni.
Deutsche Bank a permis mutarea banilor murdari ai spălătorilor de bani pentru crimă organizată, teroriști și traficanți de droguri. (detalii mai jos)
– Standard Chartered a mutat numerar pentru Banca Arabă la mai mult de un deceniu după ce conturile clienților de la banca iordaniană au fost utilizate pentru finanțarea terorismului.

Fișierele FinCEN sunt diferite, deoarece nu sunt doar documente de la una sau două companii, ci provin de la o serie destul de numeroasă de bănci. Acestea evidențiază o serie de activități potențial suspecte care implică companii și persoane fizice și ridică, de asemenea, întrebări cu privire la motivele pentru care băncile care au observat această activitate nu au acționat întotdeauna pe baza îngrijorărilor lor. Dezvăluirea FinCEN ar putea avea un impact asupra securității naționale a SUA, ar putea compromite investigațiile și ar putea amenința siguranța instituțiilor și a persoanelor care depun rapoartele.

Săptămâna trecută s-au anunțat propuneri de revizuire a programelor de combatere a spălării banilor. Marea Britanie a dezvăluit, de asemenea, planuri de reformare a registrului său de informații despre companii pentru a contracara fraudă și spălarea banilor.

Cât despre Deutsche Bank:

Managerii Deutsche Bank, inclusiv directori de vârf, au avut cunoștințe directe de ani de zile de erori grave care au lăsat banca vulnerabilă la a fi folosita de diverse persoane implicate in spălarea de bani. Documentele arată două avertismente trimise conducerii, printre care lui Paul Achleitner, președintele Deutsche Bank, și unul trimis consiliului de supraveghere al băncii.

Problemele Deutsche Bank au fost atât de evidente încât au determinat Bank of America să trimită o alertă confidențială cunoscută sub numele de raport de activitate suspectă sau SAR către guvernul SUA. Angajații Bank of America au vizitat biroul Deutsche Bank din Londra pentru a discuta îngrijorările legate de spălarea banilor din Rusia. Au fost alungati când un manager al Deutsche și-a întrerupt întâlnirea și le-a cerut să părăsească clădirea. Bank of America a găsit situația suficient de îngrijorătoare încât a ridicat problema lui Achleitner, potrivit declaratiei sale.

Un alt executiv de top al Deutsche Bank, Christian Sewing, a condus divizia de audit atunci când una dintre echipele sale a oferit biroului din Moscova un raport impecabil de activitate, în ciuda dovezilor că nu putea nici măcar să elaboreze o listă a clienților săi, darămite să verifice dacă ei sunt cei care au spus ei erau. Sewing este acum CEO al Deutsche Bank.

În acești ani, unii dintre cei mai mari criminali ai lumii au folosit rețeaua pentru a muta bani negri pe tot globul, cu ajutorul companiilor de tip shell și al finanțatorilor corupți.

În ultimii ani, prețul acțiunilor Deutsche Bank a scăzut din cauza scandalurilor consecutive. În ultimul deceniu, banca a plătit amenzi pentru orice, de la evitarea de a aplica sancțiunile împotriva Iranului și Myanmarului până la trucarea piețelor valutare și afaceri cu Jeffrey Epstein. A fost bănuită și pentru că a acceptat împrumutarea lui Trump cu sute de milioane de dolari, în ciuda istoricului său de neplată a creditelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.