Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a înmânat diploma şi medalia de onoare „Moyses Márton” lui István Beke şi lui Zoltán Szocs, care au fost recent eliberaţi din închisoare, după ce au fost condamnaţi pentru terorism, transmite MTI, citată de Rador.

Ceremonia de premiere, care a avut loc în cerc restrâns marţi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, a fost transmisă pe pagina de socializare a CNS. La eveniment a participat doar Zoltán Szocs, în timp ce István Beke, fiind răcit, a urmărit ceremonia pe internet.

Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat: distincţia care poartă numele lui Márton Moyses este compusă dintr-o diplomă, o medalie de onoare şi o insignă, poartă motoul „Nevinovat pentru adevăr”.

El a adăugat că insigna a fost concepută în aşa fel încât să poată fi purtată tot timpul – deoarece ea nu trebuie purtată din mândrie, ci pentru a îndemna comunitatea la rezistenţă. Csaba Ferencz, vicepreşedintele CNS, i-a elogiat pe cei doi, spunând: István Beke şi Zoltán Szocs au făcut ceea ce ar trebui să facă toţi tinerii secui cu sentimente naţionale.

„Cu mijloacele pe care le aveau la dispoziţie, ei au format o comunitate şi au acţionat pentru a contracara eforturile de deznaţionalizare care durează de un secol. Ei nu şi-au ascuns identitatea moştenită de la strămoşii lor, şi-au asumat-o cu mândrie şi au trăit-o în viaţa de zi cu zi”, a spus acestea

În opinia vorbitorului, puterea din România a vrut să statueze un exemplu prin cazul lor, de aceea au fost întemniţaţi. În discursul său de mulţumire, Zoltán Szocs a afirmat că şi-au făcut datoria ca tineri rebeli.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szocs au fost condamnaţi de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

Cei doi au ispăşit din pedeapsă patru ani, fără câteva zile. Condamnarea celor doi bărbaţi din Târgu Secuiesc a provocat indignarea generală în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât Curtea de Apel din Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a constatat că cea mai mare parte a rechizitoriului este nefondat, absolvindu-i de majoritatea capetelor de acuzare.

Ei au fost deferiţi instanţei de către DIICOT care, pe baza unor convorbiri interceptate între cei doi şi a unor petarde descoperite în locuinţa lui István Beke, a concluzionat că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.