Acasă Economie Două importante publicații germane spun că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana forță de muncă pentru economia germană

Două importante publicații germane spun că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana forță de muncă pentru economia germană

0
Două importante publicații germane spun că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana forță de muncă pentru economia germană

Două importante publicații germane, Suddeutsche Zeitung și Der Spiegel, scriu că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana foță de muncă pentru economia națională, în timp ce în România s-a vorbit la modul protocolar despre relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Suddeutsche Zeitung notează că ”premierul Nicolae Ciucă preferă să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când vorbește cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez”.

”Turneul de curtoazie a lui Söder în Balcani. În România și Albania, ministrul-președinte al Bavariei speră să găsească forța de muncă de care are nevoie urgentă pentru economia națională”, scrie publicația Suddeutsche Zeitung.

Și publicația Der Spiegel pune vizita lui Markus Soder la București tot pe seama interesului economic și pe nevoia de a găsi mână de lucru. ”În trecut, CSU a făcut campanie împotriva românilor – acum partidul îi curtează. Markus Söder se află în vizită în România și militează pentru ca această țară să adere cât mai curând la spațiul Schengen. Aceasta nu a fost întotdeauna poziția partidului său. Schimbarea de opinie are motive economice”, scrie Der Spiegel.

  • Redăm mai jos integral articolul din Suddeutsche Zeitung:

”În mod normal, directorul general al Asociației bavareze a întreprinderilor bavareze (VBW) Bertram Brossardt poate fi văzut adesea în centrul orașului München, adesea împreună cu ministrul-președinte. De data aceasta, Brossardt și Markus Söder (CSU) se întâlnesc departe pentru a aborda o problemă de acasă: deficitul de lucrători calificați. Printre altele, în capitala Albaniei, Tirana, va fi înființat un nou birou pentru a pune mai rapid în contact lucrătorii locali cu companiile bavareze. „Un proiect de suflet”, spune Brossardt la telefon și relatează despre discuțiile pe care tocmai le-a avut cu partenerii locali. Și cum sunt primite planurile bavareze în Balcanii de Vest? „Pozitiv”, spune Brossardt.

Söder speră, de asemenea, la rezultate pozitive în urma acestei călătorii. Prima dată București, România. Apoi Tirana, Albania. Acestea sunt opririle premierului. O călătorie fulger, dimineața acolo, seara înapoi. Așadar, timpul presează în această zi de luni și, cumva, acest lucru se aplică și cu ocazia acestei excursii. Unul câte unul, baby-boomerii se pensionează, copii ai anilor ’50 și ai anilor ’60, când rata de natalitate era foarte ridicată. În 2035, un studiu realizat de Camera de Comerț și Industrie (IHK) preconizează că în Bavaria va exista un deficit de aproape 1,3 milioane de lucrători. Asta înseamnă că, dacă nu se face nimic, cel puțin fiecare al cincilea loc de muncă va rămâne neocupat. Există deja o lipsă de personal la fiecare colț de stradă.

Previziunile VBW sunt, de asemenea, sumbre. Acesta se așteaptă ca numărul de persoane angajate să scadă cu 700.000 până în 2035. Oricum ar fi, statul liber este amenințat de o cezură, prosperitatea este în joc și, odată cu ea, este în joc și narațiunea Bavariei ca un tărâm al prosperității, cu care Markus Söder vrea să își conducă CSU-ul în alegerile pentru parlamentul landului și de această dată. El trebuie să creeze perspective în această criză a forței de muncă calificate, care este de fapt o criză a forței de muncă. Pe lângă asistenții medicali calificați, meșteșugarii și specialiștii IT, există și un deficit de muncitori necalificați în case, pe șantierele de construcții și în bucătării. Deci, ce se poate face?

Strategia lui Söder este: braconajul. Chiar zilele trecute, primul ministru și-a anunțat intenția de a recruta intensiv profesori din alte state federale pentru a atenua deficitul de personal din școli. Söder plănuiește acum o ofensivă similară în Balcani, dar internațională. Nevoia este deosebit de mare în sectorul sănătății și al asistenței medicale. Un studiu comandat de Ministerul bavarez al Sănătății a calculat că, în cel mai rău caz, unul din cinci asistenți medicali va fi pierdut în statul liber până în 2030 – în timp ce numărul persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire este în creștere din cauza schimbărilor demografice. Ministrul sănătății, Klaus Holetschek (CSU), avertizează de luni de zile asupra unei „catastrofe umanitare”.

Cu toate acestea, concurența internațională este acerbă, iar condițiile de muncă sunt adesea mai bune în alte părți decât în Germania. Potrivit Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă, este nevoie de mai mult de șapte luni, în medie, pentru ca un cămin să găsească un îngrijitor. Prin urmare, un birou cu personal bavarez la Tirana este menit să accelereze procesele, în special procedurile de obținere a vizelor; obiectivul este o „cale rapidă”. Potrivit Ministerului Afacerilor Economice, în prezent, în statele din Balcanii de Vest există timpi de așteptare de până la un an. Chiar și atunci când Legea federală privind imigrația lucrătorilor calificați a intrat în vigoare în 2020 – care ar fi trebuit să faciliteze recrutarea de lucrători străini – mulți antreprenori s-au plâns că viitorii lor angajați trebuiau să aștepte un an bun pentru o programare pentru viză.

Cu toate acestea, Europa de Est are nevoie, de asemenea, de lucrători calificați și de minți creative pentru a aduce bani în țară și pentru a-i păstra acolo – mai ales având în vedere ratele relativ ridicate ale șomajului în multe locuri. Faptul că oamenii se refugiază adesea în Europa de Vest pentru a munci nu stârnește entuziasm doar în Balcani. Deficitul de personal spitalicesc din România, de exemplu, a devenit evident în timpul pandemiei Corona, când numeroase paturi suplimentare nu au putut fi ocupate din cauza lipsei de medici și asistente medicale. În timp ce muncitorii români din domeniul construcțiilor merg în Europa de Vest, România aduce acum muncitori invitați din Orientul Îndepărtat, de exemplu din Nepal. Premierul Nicolae Ciucă preferă să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când vorbește cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez.”

  • Redăm mai jos integral articolul din Der Spiegel:

”Relația CSU cu România este o bună ilustrare a modului în care s-au schimbat vremurile. Cu mai puțin de zece ani în urmă, partidul încă făcea campanie împotriva „imigrației în sistemele sociale” din statul UE. Motivul a fost facilitarea planificată a călătoriei cetățenilor români și bulgari în cadrul UE – o cârpă roșie pentru mulți conservatori la acea vreme.

Astăzi, liderul CSU și prim-ministru Markus Söder adoptă un ton complet diferit. Acesta s-a deplasat la București, iar motivul vizitei nu este dorința de a opri imigrația, ci speranța de a o promova: în opinia lui Söder, România ar trebui să devină cât mai curând posibil membră a spațiului Schengen din UE. Nu există membri de primă și de a doua clasă în UE, a spus Söder. El i-a anunțat pe premierul român Nicolae Ciucă și pe președintele Klaus Iohannis că vrea să facă campanie pentru aderarea României.

Creștere în România, deficit de muncitori calificați în Bavaria

Pentru Söder, acest lucru înseamnă, de asemenea, o apropiere directă de Austria, care până acum s-a pronunțat împotriva aderării României la zona din Europa în care controalele la frontieră sunt în mare parte eliminate. Până în prezent, Austria a respins categoric aderarea României, țară membră a UE, la spațiul Schengen. „România nu face parte din problema Schengen, ci din soluție”, a spus Söder. Aderarea este „mai mult decât acceptabilă”.

Motivul pentru această schimbare este, desigur, dezvoltarea economică, atât în România, cât și în Germania. În Republica Federală Germania există un deficit de forță de muncă, iar Bavaria este, de asemenea, puternic afectată de acest lucru. România, pe de altă parte, are în spate mulți ani de prosperitate. Între timp, țara a avut cea mai rapidă creștere economică din Europa.

„Ne aflăm aici în vizită la vecini și prieteni și dorim să aprofundăm relațiile vechi”, a declarat Söder. El a spus că vizita sa ar trebui să fie considerată ca o „formă de apreciere specială” pentru țară și pentru poporul său. Söder a subliniat că în Bavaria trăiesc aproximativ 209.000 de români, acesta fiind cel mai mare grup etnic străin.

În spatele călătoriei lui Söder în Balcani se află lipsa de lucrători bine pregătiți în Bavaria, în special în domeniul asistenței medicale. „Căutăm în mod special specialiști de care este nevoie urgentă și abordăm ambasadele atunci când sunt inițiate lucrări”, a spus Söder. În viitor, un birou cu personal bavarez în capitala albaneză Tirana va contribui la accelerarea procedurilor de obținere a vizelor, care durează adesea foarte mult. Obiectivul este o „bandă rapidă”, adică o procedură de intrare accelerată.

În schimb, Söder oferă ambelor țări sprijin pentru planurile lor politice: În timp ce România dorește să devină parte a spațiului Schengen, Albania dorește să devină membră a Uniunii Europene.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.