Datele preliminare ale exit-poll-ului realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice arată că lidera PAS, Maia Sandu are 54,7%, aproape 10% în fața contracandidatului său Igor Dodon, transmite Agora.md. Potrivit acestor estimări, pentru Maia Sandu au votat 54,7% dintre alegători, iar pentru Igor Dodon 45,3.

După centralizarea a 90,34% din procesele verbale, Maia Sandu a obținut 51.53% din voturi iar Igor Dodon 48.47%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală din Moldova.

Cu trei ore înainte de închiderea secției de votare, la Frankfurt s-au terminat toate cele 5.000 de buletine de vot. În fața secției de votare nr. 1/349, unde astăzi a fost anunțată alertă cu bombă așteaptă să-și exercite dreptul la vot alți zeci de moldoveni. Un reprezentat al secției de votare i-a îndemnat pe oameni să se deplaseze la altă secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. „Regret că nu ați putut vota. Noi am făcut tot ce este posibil”, a menționat reprezentantul secției de votare, transmite agora.md.

1,6 milioane de cetățeni moldoveni au votat astăzi, în număr mai mare decât în urmă cu două săptămâni.

Maia Sandu a salutat duminică seara, după închiderea urnelor la alegerile prezidențiale, „mobilizarea extraordinară a moldovenilor” și a atras atenția autorităților să „protejeze votul cetățenilor”.

„Știu că în următoare orele se vor pune presiuni pentru fraude”, a spus Maia Sandu, care a lansat un apel la polițiști, observatori și toate autoritățile responsabile să „protejeze votul cetățenilor”.

„Vă rugăm în continuare să fiți foarte atenți și să păstrați calmul”, a adăugat ea.

„Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, a neîncrederii față de instituții, a pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare. Au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, si fie respectați, ca puterea politică să le ofere soluții la problemele lor”, a continuat candidata pro-europeană, înainte de adăuga: „Ne înclinăm în fața dvs”.

Maia Sandu a salutat și mobilizarea „fără precedent” a diasporei, „de peste 250.000 de oameni”.

„Oamenii noștri au demonstrat că oricât de departe ar ajunge le pasă de țara lor”, a menționat Maia Sandu.