Echipa medicală trimisă de Republica Moldova a ajuns astăzi la Iași și va lucra alături de personalul medical de la spitalul Lețcani pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid

400

Echipa medicală trimisă de Republica Moldova, formată din 22 de medici și asistenți, 8 paramedici și un medic SMURD, a ajuns astăzi la Iași și va lucra alături de personalul medical de la spitalul Lețcani pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid

Astăzi, pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași a avut loc primirea echipei medicale din Republica Moldova formată din 22 medici și asistenți din cadrul Ministerului Sănătății dar și 8 paramedici și 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, responsabil în coordonarea întregii activități de sprijin. Totodată, un ofițer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini această misiune, din punct de vedere logistic”, au transmis autoritățile într-un comunicat.

Echipa medicală trimisă de Republica Moldova îi va sprijini pe omologii lor români în vederea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților bolnavi de Covid, internați la Secția Modulară din Lețcani.

“Relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură. Această misiune de sprijin se desfășoară sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument)”, se arată în comunicat.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat săptămâna trecută că, pe lângă ajutorul oferit de Republica Moldova, România a primit numeroase ajutoare de la alte state și organizații, printre care 5.200 de doze de anticorpi monoclonali din Italia, 200 de concentratoare de oxigen din Olanda și 50 din Polonia, iar Ungaria s-a angajat să preia 50 de pacienți români bolnavi de Covid care necesită îngrijire în secțiile ATI.

Pe lângă acestea, sunt în desfășurare procedurile de transfer și preluare din Germania a 12 mii de doze de anticorpi monoclonali, iar din Elveția, de la firma Roche, urmează să fie livrate 5.670 de flacoane de Tocilizumab.

SURSĂbiziday