Acasă Economie Editorial DW: Germania – o țară în punctul critic

Editorial DW: Germania – o țară în punctul critic

0
Editorial DW: Germania – o țară în punctul critic

Germania și-a pierdut treptat din admirația celorlalte țări încă din timpul pandemiei, iar acum țara pare a fi suprasolicitată în multe privințe.

Bonn, la sfârșitul lunii noiembrie, raport al Agenției Federale pentru Rețele: operatorii de rețele mobile din Germania, Telefonica Deutschland, Deutsche Telekom și Vodafone, s-au angajat să construiască noi stații radio în 500 de puncte moarte până la sfârșitul anului 2022. Mai puțin de trei procente din Germania este încă blocată într-o gaură radio, zone în care nu pot fi recepționate semnale radio 4G/LTE sau 5G.

Lüdenscheid, 2 decembrie: Podul de pe autostrada 45 din landul Renania de Nord-Westfalia își sărbătorește aniversarea; acesta a fost închis traficului timp de 365 de zile. Avariile podului sunt atât de grave încât acesta nu poate fi redeschis nici măcar pentru autoturisme. De atunci, podul nu a mai fost utilizat și nici nu au fost atribuite contracte pentru reconstrucția acestuia. Navetiștii au folosit rute de deviere în ultimele douăsprezece luni și au fost blocați în ambuteiaje, uneori timp de ore. La nivel național, 4 000 de poduri sunt în stare critică și trebuie să fie reabilitate rapid.

Înregistrare pe Twitter din 4 decembrie: „Trenurile ICE Hamburg-Berlin sunt atât de supraaglomerate încât nu pot pleca decât peste 20-30 de minute. Trenurile ajung doar la pas, personalul DB și persoanele fără rezervare sunt sfătuite să coboare din nou. Oamenii adulți se ascund în toalete sau se blochează cu valize.” Claus Weselsky, șeful Sindicatului german al mecanicilor de locomotivă, spune: „Mie și lucrătorilor feroviari ne este rușine de ceea ce oferim societății.”

Deficit de profesori, deficit de educatori, deficit de asistenți medicali

Hohenstein-Ernstthal, Saxonia, 12 decembrie: Pentru că lecțiile sunt mereu anulate, mame și tați disperați scriu o scrisoare incendiară ministrului educației. Programa școlară a liceului din Sachsenring: religia nu mai este predată. Biologia este anulată în clasa a opta. În clasa a șaptea, nu se mai predau muzică și studii sociale. Lecțiile nu sunt tăiate în doar trei materii. Există un deficit de până la 40.000 de profesori în școlile germane, iar Saxonia-Anhalt caută acum profesori prin speed dating. În același timp, a fost publicat un studiu realizat de cercetătorii din domeniul educației: fiecare al cincilea elev din școala primară nu atinge standardele minime la germană și matematică.

Rheinberg, 13 decembrie: Pentru că grădinița municipală trebuie să se închidă pentru două zile din cauza unor îmbolnăviri, și nu pentru prima dată, o mamă este furioasă. Își ia fiul și se îndreaptă spre primărie pentru a-l da în grija primarului. Primarul, complet surprins, își întrerupe o întâlnire pentru a vorbi cu mama. Îi povestește despre o altă mamă care nu a putut face chimioterapia vitală cu o zi înainte, pentru că nu a putut să-și ducă fiul la îngrijire. În Germania se caută peste 100.000 de educatori.

Declarație anonimă a unei asistente medicale în cadrul emisiunii Frontal de la ZDF, 13 decembrie, despre tura sa în camera de urgență: „Am experimentat faptul că, în timpul timpului de așteptare, care în camerele de urgență ajunge acum la 40 de ore, abia dacă reușești să vezi pacientul în aceste 40 de ore. Și când intri în cele din urmă în cameră, pacienții zac acolo și au murit, deși nu era nevoie să moară.” Există un deficit de 50.000 de asistente medicale în unitățile de terapie intensivă din spitale.

Spitalele de copii la limită, armata la pămant, penurie de medicamente

Berlin, strigăt de ajutor din partea unei asistente medicale pentru copii, 14 decembrie: „Pur și simplu nu avem personal. În deceniile în care am lucrat în clinică, nu am avut niciodată parte de o rotație atât de mare a personalului medical și a medicilor. Cei care suntem încă aici ne chinuim să menținem cumva îngrijirea.” Din cauza lipsei de personal, 40% din paturile de terapie intensivă din spitalele pentru copii nu pot fi ocupate. Unii copii bolnavi din Berlin au trebuit să fie transferați la Rostock, la 200 de kilometri distanță.

Berlin, corespondență de foc de la generalul-maior Ruprecht von Butler către inspectorul armatei după un exercițiu de tragere, publicată de revista „Der Spiegel” la 17 decembrie. Din 18 vehicule de luptă de infanterie Puma de ultimă generație, niciunul nu era operațional, a spus el: „Vă puteți imagina cum evaluează acum trupele fiabilitatea sistemului Puma, disponibilitatea operațională a vehiculului devine o loterie în ciuda tuturor pregătirilor bune”. În urmă cu 20 de ani, Bundeswehr a comandat 350 de vehicule de luptă de infanterie de ultimă generație, la un preț unitar de 7,6 milioane de euro. Astăzi, dispozitivul a costat aproximativ 17 milioane de euro și încă nu este potrivit pentru război. Iar Puma nu este singurul șantier din Bundeswehr: în trecutul recent au existat probleme masive și cu obuzierele, puștile de asalt, elicopterele și submarinele.

Undeva în Germania, sâmbătă, 17 decembrie: un copil are febră, dureri de gât și amigdale înroșite, iar mama primește diagnosticul „streptococ A” la clinica pediatrică de gardă. Niciuna dintre numeroasele farmacii la care mama telefonează nu are în stoc penicilina prescrisă. Starea copilului se înrăutățește de la o oră la alta, mama disperată primește o rețetă pentru un antibiotic de înlocuire în cadrul unei consultații online. Dar nici acesta nu este disponibil în nicio farmacie. În cele din urmă, ea primește medicamentul prin intermediul unei mame ciudate, prin intermediul unui grup Whatsapp, care are acasă un pachet nedeschis. Între timp au trecut șapte ore. Pe lista de lipsă de aprovizionare a Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale figurează 330 de medicamente; în special sucurile de febră pentru copii sunt greu de găsit în farmaciile germane.

Săli de clasă înghețate, medici bolnavi, digitalizare șchioapă 

Bergisch Gladbach, duminică, 18 decembrie. Se strică încălzirea centrală la un liceu. Temperatura scade la zece grade în toate camerele. Nu pot avea loc lecții timp de câteva zile. Miercuri, încălzirea este în continuare stricată, se dau examene doar în câteva săli ale școlii, care trebuie încălzite provizoriu cu radiatoare electrice. „Copiii nu trebuie să înghețe la școală”, avertizase deja în octombrie Karin Prien, actuala președintă a Conferinței miniștrilor educației și afacerilor culturale.

Înregistrare pe Twitter de la o clinică din Germania, marți, 20 decembrie: „Trei medici bolnavi la mine astăzi, plus patru asistenți medicali, inclusiv terapia contra durerii. […] Mulți bolnavi la terapie intensivă. Ședință de criză mâine, din cauza sărbătorilor. M-am săturat! Nu mai fac asta!” Gerald Gaß, șeful Asociației Spitalelor Germane, avertizează: „Probabil că acum suntem la un absenteism al personalului de nouă până la zece la sută, ceea ce înseamnă că aproape fiecare al zecelea angajat este bolnav”.

Joi, 22 decembrie: Gerd Landsberg, de la Asociația Germană a Orașelor și Municipalităților, despre o lege conform căreia până la sfârșitul anului 2022 ar trebui să fie posibilă solicitarea online a permisului de conducere în Germania, dar municipalitățile nu țin pasul cu digitalizarea: „Suntem o țară foarte birocratică, cu o structură foarte complicată. Avem probleme de echipament și de personal. Nu este suficient să spunem că vrem să facem totul online. Trebuie să instruiți oamenii și sistemele.” În ceea ce privește gradul de digitalizare a autorităților publice, Germania ocupă doar locul 21 din 35 de țări europene.

Tranziția energetică prea lentă, trenurile la fel

Bonn, joi, 22 decembrie: Agenția Federală pentru Rețele avertizează că pompele de căldură și mașinile electronice ar putea supraîncărca în curând rețeaua electrică. Dar timpii de așteptare pentru instalarea pompelor de căldură în Germania variază între trei și nouă luni. Problemele de livrare și lipsa de lucrători calificați împiedică, de asemenea, tranziția energetică: Există un deficit de 17.000 de electricieni în construcții.

Joi, 22 decembrie, Rheinische Post citează răspunsul guvernului federal la o mică întrebare din partea grupului parlamentar CDU/CSU privind Deutsche Bahn: „În opinia guvernului federal, evoluția actuală a punctualității nu este satisfăcătoare”. Potrivit acestuia, doar 50-60 la sută din trenurile de lung parcurs mai intră în stații așa cum au fost anunțate. În 2022, Deutsche Bahn a fost mai nepunctual ca niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.