Acasă Externe Edward Snowden a primit pașaport rusesc

Edward Snowden a primit pașaport rusesc

0
Edward Snowden a primit pașaport rusesc

Edward Snowden a primit un pașaport rusesc după ce a depus un jurământ de credință țării care l-a protejat de autoritățile americane din 2013, a declarat avocatul său, citat de The Guardian. Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite și a primit azil în Rusia, după ce în 2013 a divulgat dosare secrete care au scos la iveală vaste operațiuni de supraveghere interne și internaționale derișate de Agenția de Securitate Națională a SUA.

Autoritățile americane speră de ani de zile ca Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat într-un proces penal sub acuzația de spionaj.

Lui Snowden i s-a acordat cetățenia rusă printr-un ordin semnat de Vladimir Putin în septembrie, scrie News.ro. Vineri, avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că Snowden a primit pașaportul. „A depus jurământul”, a spus el. Kucherena a declarat vineri că Snowden este „fericit” și că cetățenia rusă ar împiedica extrădarea sa. „Desigur, este fericit și recunoscător Federației Ruse pentru cetățenie – acum este un cetățean cu drepturi depline al Rusiei”, a spus Kucherena. „Și cel mai important, conform constituției ruse, el nu poate fi predat unui stat străin”, a subliniat avocatul său, Decizia a venit într-un moment extrem de nefavorabil, după invadarea Ucrainei de către Rusia și izolarea internațională. Rusia și-a mobilizat populația pentru război și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.