Brexitul se simte acut pe culoarele universităților din Regatul Unit în acest început de septembrie, cu o scădere masivă a numărului de înscrieri din rândul studenților proveniți din țări ale Uniunii Europene care vor costa scump prestigioasele instituții academice britanice, comentează agenția dpa.

Potrivit cifrelor furnizate de Serviciul de Admitere în Universități și Colegii, numărul total de studenți din UE înscriși la universitățile britanice în această toamnă este de 11.700, față de 27.750 înscriși anul trecut, scrie Agerpres.

Cu toate că pandemia de coronavirus a jucat în mod inevitabil un rol asupra numărului de studenți internaționali, nu există nicio îndoială printre universitari că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexitului, care implică taxe de înscriere mai ridicate și o creștere a birocrației, notează dpa. În urmă cu un an, era în continuare foarte simplu pentru cetățenii UE să studieze în Marea Britanie, datorită acordului de tranziție care garanta în esență că nu s-a schimbat nimic după Brexit, continuă sursa citată. Totuși, de atunci, Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenți pentru a învăța sau lucra în străinătate în orice țară europeană care participă la el. Acum, studenții din UE trebuie să solicite o viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este unul anevoios, scrie dpa.

Un alt impediment este acela că, în prezent, Marea Britanie îi cataloghează pe studenții din UE drept studenți internaționali. În condițiile în care cetățenii UE din Anglia plăteau în trecut aceleași taxe de școlarizare ca studenții britanici, respectiv maximum 9.250 de lire sterline pe an (aproape 11.000 de euro), pentru 2021, studenții străini sunt nevoiți să plătească mai mult decât dublu, iar în unele cazuri mai mult decât triplu, potrivit dpa. “Când Marea Britanie făcea încă parte din Uniunea Europeană, funcționa principiul egalității. Toată lumea trebuia să plătească aceleași taxe de școlarizare. Acum lucrurile s-au schimbat,” rezumă situația Ulrich Hoppe, șeful Camerei de Industrie și Comerț Germano-Britanică (AHK) din Londra.