Egiptul se declară pregătit să exporte toate gazele naturale pe care le poate extrage din perimetrul mediteran estic, pentru atenuarea crizei din Europa. Numai gazul lichefiat ar acoperi 15% din cantitatea pe care UE o importa de la ruși înainte de război.

Președintele Egiptului, Abdel-Fattah El-Sisi, a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. El-Sisi a spus că, prin toate stațiile pe care Egiptul le are, ar putea exporta toate gazele naturale pe care le poate produce din estul Mării Mediterane. Egiptul poate încheia un acord bilateral cu Berlinul direct sau cu Uniunea Europeană. La mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană a încheiat un memorandum cu Egipt și Israel pentru livrarea de gaze lichefiate, prin infrastructura portuară administrată de Cairo.

Anul trecut, Egiptul a exportat gaze naturale și gaze lichefiate în valoare de 3,9 miliarde de dolari. În februarie, ministerul a transmis că exporturile de gaze naturale și GNL au ajuns la 3,5 milioane de tone în prima jumătate a acestui an și că se așteaptă ca acestea să crească la 7,5 milioane de tone (echivalentul a 10 miliarde de metri cubi în stare gazoasă) la finalul celor 12 luni. La temperatură normală, cantitatea ar reprezenta aproximativ 15% din importul anual de gaze pe care UE îl făcea înainte de război prin conductele Yamal și Nord Stream 1.