Acasă Externe Eliberarea lui Alexei Navalnîi, cerută, printre alții, şi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, sau de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Eliberarea lui Alexei Navalnîi, cerută, printre alții, şi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, sau de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

0
Eliberarea lui Alexei Navalnîi, cerută, printre alții, şi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, sau de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, acuză Rusia că l-a arestat pe opozantul Aleksei Navalnîi la sosirea în Moscova pentru a-l reduce la tăcere și cere guvernului rus să asigure condiții egale pentru toate partidele politice și pentru toți candidații din procesul electoral, relatează dpa, citat de Agerpres.

„Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse”, a declarat Pompeo.

„Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral”, a adăugat secretarul de stat, cerând „eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi”.

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare.

El a petrecut cinci luni în Berlin, acolo unde a fost tratat în spital în urma otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok.

Opozantul în vârstă de 44 de ani a fost reţinut la controlul paşapoartelor şi urmează să rămână în arest până la decizia unei instanţe; audierea este programată în 29 ianuarie.

Pompeo a făcut declaraţia citată la câteva ore după ce echipa preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ceruse eliberarea lui Navalnîi.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a apreciat că arestarea este „încă o dovadă că autorităţile ruse încearcă să-l reducă la tăcere” pe adversarul preşedintelui Vladimir Putin.

„Închiderea lui nu face altceva decât să sublinieze necesitatea de a investiga acuzaţiile sale că a fost otrăvit de agenţi ai statului care acţionau la ordine de la cele mai înalte niveluri.  Autorităţile au tratat sosirea lui Alexei Navalnîi ca pe o operaţiune de securitate de mare amploare, cu sute de agenţi de poliţie chemaţi la aeroportul Vnukovo, care i-au arestat şi i-au evacuat pe susţinătorii lui Navalnîi”, a declarat şefa biroului din Moscova al Amnesty, Natalia Zviaghina.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi, transmite Reuters, citat de Agerpres. „Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a scris Michel în reţeaua Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.