Elitele chinezești dau Paxlovid doar prietenilor în timp ce cererea pentru medicamentul Covid crește vertiginos

173

Elitele chinezești își fac rezerve de Paxlovid, medicamentul antiviral Covid-19 al Pfizer, și îl oferă pentru a obține favoruri de la asociații de afaceri, în timp ce un val de Covid fără precedent lasă spitalele lipsite de resurse și oamenii obișnuiți se luptă să aibă acces la medicamente.

Mai multe spitale publice și private au declarat pentru Financial Times că medicamentul, singurul medicament Covid străin aprobat pentru utilizare în China, fie a fost epuizat, fie este disponibil doar pentru pacienții cu afecțiuni grave. Paxlovid este în general prescris pentru a trata cazurile ușoare până la moderate de Covid.

Medicii au declarat că oficialii și proprietarii de afaceri au cumpărat stocuri semnificative de pastile la prețuri exorbitante pentru a-și proteja părinții în vârstă, familia sau prietenii. Goana după Paxlovid a fost emblematică pentru inegalitățile din țară în materie de sănătate, au declarat analiștii.

„Accesul la Paxlovid nu ar trebui să fie determinat de puterea sau bogăția oamenilor”, a declarat Jin Dongyan, virusolog la Universitatea din Hong Kong. „Acesta este un medicament care salvează vieți și ar trebui să fie pus la dispoziția oricui are nevoie de el”.

China se luptă cu cea mai gravă epidemie de coronavirus după ce a renunțat brusc la strategia sa de închidere dură, carantină și teste în masă. Oficialii chinezi au estimat că 250 de milioane de persoane au fost infectate în decurs de 20 de zile, în timp ce virusul s-a răspândit în cele mai mari zone cu populație, inclusiv în Beijing, Shanghai și în sudul provinciei Guangdong.

Dar autoritățile au întârziat să pună Paxlovidul la dispoziția cetățenilor. De asemenea, Beijingul nu a aprobat niciun vaccin Covid străin care să folosească tehnologia avansată a ARN-ului mesager, lăsând populația să se bazeze pe vaccinurile interne mai puțin eficiente.

China a importat primul lot de 21.200 de cutii de Paxlovid în luna martie, în condițiile în care Shanghaiul a suferit o puternică epidemie. Dar livrările au rămas minime, țara importând doar câteva sute de mii de cutii, mult sub nivelul cererii, potrivit unui consilier guvernamental din Beijing, care a declarat că autoritățile se tem să nu dezavantajeze concurenții locali ai Paxlovid.

„Nu vrem să ne bazăm pe o altă țară pentru medicamentele anti-Covid”, a declarat consilierul. „Trebuie să creăm un spațiu de piață pentru medicamentele fabricate la nivel local”.

În ultimele luni, Beijingul a promovat intens Lianhua Qingwen, un remediu tradițional pe bază de plante ale cărui ingrediente includ caprifoiul, rădăcina de lemn dulce și forsythia plângătoare, și Azvudine, un antiviral intern, ca tratamente eficiente, în ciuda lipsei de date clinice.

Luni, Beijingul a informat clinicile comunitare de stat din oraș că vor primi o cantitate limitată de Paxlovid pentru pacienții vârstnici. Măsura a sugerat că medicamentul ar putea deveni mai disponibil în orașele mai mari în următoarele săptămâni.

Dar mai multe spitale publice din Beijing și Shanghai, unde Paxlovid este acoperit de asigurarea de sănătate susținută de stat, au declarat că pastila va fi rezervată pacienților cu afecțiuni de bază critice.

„Paxlovidul nostru servește pacienților cu cancer în stadiu terminal și insuficiență renală și sunt foarte mulți”, a declarat un medic de la spitalul Peking Union Medical College, susținut de stat. „Nu mai avem nimic pentru pacienții care sunt mai puțin bolnavi”.

La unele spitale private de lux, Paxlovid este disponibil la un preț de până la 8.300 de Rmb (1.200 de dolari) pe cutie pentru pacienții cu buzunare adânci – în comparație cu cei 530 de dolari pe care guvernul american a fost de acord să îi plătească pentru un ciclu de cinci doze de medicament în aprilie. Un oficial de la Oasis International Hospital din Beijing a declarat că a vândut stocul de 300 de cutii din această lună în 24 de ore.

Oficialul a adăugat că nu există un termen pentru următorul transport.

Restul țării, în special zonele rurale slab echipate, au speranțe și mai slabe de a achiziționa medicamentul, având în vedere volumele mici de import. Un studiu recent cofinanțat de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a constatat că țara trebuie să pună la dispoziția a 160 de milioane de persoane în vârstă cu afecțiuni de bază antivirale, precum Paxlovid, pentru a reduce în mod eficient decesele legate de Covid, care, potrivit previziunilor, se ridică la 1 milion.

Oferta limitată a transformat Paxlovidul într-un cadou popular printre persoanele cu relații bune din China. Un oficial de la un spital distribuitor din Beijing a declarat că un număr „considerabil” de pastile prescrise au ajuns să fie cumpărate de persoane sănătoase.

„Este mai râvnit decât Moutai”, a spus oficialul, referindu-se la o marcă chineză de lichior premium care este unul dintre cadourile de afaceri preferate în China.

În Beijing, un proprietar de afaceri a declarat că a primit luna aceasta două cutii de Paxlovid ca un cadou de la un prieten care a obținut medicamentul de la un departament al spitalului care se adresează înalților funcționari.

Dar a decis să nu le păstreze. „Am de gând să le dau cadou altcuiva care are nevoie de acest medicament”, a spus el.

SURSĂft.com