Elon Musk, șeful SpaceX, a anunțat sâmbătă că va continua să finanțeze rețeaua de internet Starlink din Ucraina. „Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm guvernul ucrainean”, a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume, potrivit Le Monde.

Vineri, el a declarat că SpaceX nu-și mai poate permite să continue să finanțeze rețeaua de internet Starlink din Ucraina, într-un apel către guvernul SUA pentru a prelua această sarcină.

Potrivit CNN, SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului luna trecută. Compania a cerut Departamentului Apărării să preia finanțarea utilizării Starlink de către guvernul ucrainean și armata sa, care a fost estimată la 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni.

De la începutul războiului din Ucraina, SpaceX a livrat mii de terminale în această țară, care asigură o conexiune la internet prin intermediul unei constelații de sateliți care formează rețeaua Starlink.

Aproximativ 25.000 de terminale au fost instalate în țară până în prezent, potrivit lui Elon Musk. Potrivit șefului SpaceX, operațiunea a costat deja compania 80 de milioane de dolari, iar factura ar trebui să ajungă la 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului.

Starlink a contribuit la menținerea acoperirii internetului în zonele din Ucraina ocupate de armata rusă. Până în iunie, aproximativ 15% din infrastructura de internet existentă în Ucraina a fost distrusă sau deteriorată, potrivit autorităților.