Tesla speră să fabrice primele automobile la gigafabrica din Gruenheide, de lângă Berlin, în octombrie, a declarat vineri fondatorul companiei americane, Elon Musk, transmite Reuters.

Tesla a amânat deschiderea gigafabricii pentru sfârşitul anului 2021, dând vina pe piedicile birocratice din Germania.

  • „Aşteptăm cu nerăbdare să obţinem aprobarea pentru a produce primele maşini, poate în octombrie, dacă suntem norocoşi”, a declarat Musk într-o vizită la uzină împreună cu Armin Laschet, candidatul conservator al Germaniei pentru funcţia cancelarului Angela Merkel.

Cu toate acestea, agenţia de mediu din Brandenburg nu şi-a dat încă aprobarea finală, ceea ce înseamnă că o nouă întârziere nu poate fi exclusă nici măcar până în 2022. Tesla s-a confruntat cu opoziţia localnicilor faţă de construcţia fabricii, a cărei locaţii se suprapune parţial cu o zonă de protecţie a apei potabile şi se învecinează cu o rezervaţie naturală.

  • „Această regiune are atât de multă apă, uitaţi-vă în jurul tău”, a spus Musk la fabrică, când a fost întrebat despre problemele legate de apă.
  • „E apă peste tot aici. Vi se pare asta un deşert?” a întrebat el râzând.
  • „Plouă mult. Am primit mult sprijin şi asta este foarte apreciat. Ne simţim foarte bineveniţi şi suntem foarte bucuroşi că suntem aici în Germania”, a spus el.

Ulterior, Musk a scris pe Twitter că invită localnicii şi comunitatea mai largă la un tur al uzinei.

  • „Tur al fabricii şi târg al comitatului!. Prioritate pentru locuitorii din Brandenburg şi Berlin, dar şi pentru publicul larg”, a scris pe Twitter.

Laschet, a cărui rată de apdoptare a scăzut înainte de alegerile federale din 26 septembrie, după ce a fost văzut râzând într-o vizită într-un oraş afectat de inundaţii, a declarat că Germania trebuie să reducă birocraţia.