Episcopul Huşilor, Ignatie, a crtiticat vineri, la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, capii bisericii ortodoxe ruse pentru sprijinul dat regimului Putin.

Într-o postare pe paginile sale de Instagram şi Twitter, prelatul a condamnat invazia ruşilor în ţara vecină, afirmând că „de un an de zile capii politici şi religioşi ai Rusiei ignoră şi strâmbă, în mod premeditat, Evanghelia iubirii şi a păcii lui Iisus Hristos, în care, în chip mincinos, spun că ei cred”, potrivit Agerpres.

„Mai mult, aşa cum poate constata orice istoric de bună-credinţă, Ortodoxia în desfăşurarea ei diacronică a fost întotdeauna de partea iubirii, nu a urii şi a uciderii. Deci, invazia rusească în Ucraina este şi o trădare implicită a Ortodoxiei, care, în esenţa ei, a fost întotdeauna sincronă cu valorile perene ale Evangheliei. Ar fi minunat dacă ar lua aminte cu toţii, în ultimul ceas, la cuvintele profetice ale lui Isaia: „Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă! Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată! Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!”, a transmis Ignatie.

Ierarhul Huşilor a criticat în mai multe rânduri încercările patriarhului Moscovei de a găsi explicaţii pentru conflictul din Ucraina şi a susţinut că războiul nu poate fi justificat în niciun fel. Episcopul a transmis după izbucnirea conflictului armat din Ucraina că patriarhul Kiril trebuie să îşi aducă aminte de faptul că este un păstor care slujeşte în numele păstorului Iisus Hristos, care este „dragoste” şi ar trebui să aibă curajul de a nu fi de acord cu războiul.