Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că comunitatea internațională ar trebui “să dea Israelului o lecție puternică și descurajatoare” cu privire la comportamentul său față de palestinieni.

Erdogan a făcut acest comentariu în timpul unei convorbiri telefonice cu Putin miercuri, a declarat Direcția de comunicare prezidențială a Turciei, pe fondul escaladării violențelor în Ierusalimul de Est ocupat și în Fâșia Gaza.

Ostilitățile au izbucnit după ce Hamas, care guvernează Fâșia Gaza asediată, a emis luni un ultimatum prin care a cerut Israelului să își retragă forțele de securitate din incinta moscheii Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului, după o reprimare violentă a palestinienilor.

Luni a marcat a treia zi consecutivă în care poliția israeliană a făcut raiduri în cel de-al treilea loc sfânt al Islamului, trăgând cu gloanțe de oțel acoperite cu cauciuc, grenade paralizante și gaze lacrimogene asupra credincioșilor palestinieni în ultimele zile ale lunii sfinte a Ramadanului.

Escaladarea a fost declanșată de planurile Israelului de a expulza cu forța locuitorii din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est ocupat pentru a face loc coloniștilor israelieni.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul total al morților de la începutul ultimei ofensive se ridică la 56, inclusiv 14 copii. Alte peste 300 de persoane au fost rănite. Șase israelieni au fost, de asemenea, uciși.

În declarația de miercuri, Erdogan a subliniat necesitatea ca “comunitatea internațională să dea Israelului o lecție puternică și descurajatoare” și a făcut presiuni pentru ca Consiliul de Securitate al ONU să intervină rapid cu “mesaje hotărâte și clare” către Israel.

Declarația a precizat că Erdogan i-a sugerat lui Putin că ar trebui luată în considerare crearea unei forțe internaționale de protecție pentru a-i proteja pe palestinieni.

La sfârșitul anului trecut, Erdogan și-a exprimat dorința de a vedea relațiile dintre Turcia și Israel îmbunătățite, după ani de dezacorduri privind ocuparea Cisiordaniei de către Tel Aviv și tratamentul aplicat palestinienilor.

Turcia, care în 1949 a devenit prima țară cu majoritate musulmană care a recunoscut Israelul, a rupt pentru prima dată legăturile cu Israelul în 2010.

Acest lucru s-a întâmplat după ce 10 activiști turci pro-palestinieni au fost uciși de comandourile israeliene care au abordat o navă turcă, Mavi Marmara, care făcea parte dintr-o flotilă care încerca să livreze ajutoare și să rupă blocada maritimă impusă de Israel timp de un an asupra Fâșiei Gaza.

Blocada israeliană asupra Fâșiei Gaza ocupate este în vigoare din iunie 2007, când Israelul a impus o blocadă etanșă terestră, maritimă și aeriană asupra zonei.

Ei au restabilit legăturile în 2016, dar relațiile s-au deteriorat din nou în 2018.

În luna mai a aceluiași an, Ankara și-a retras trimisul din cauza atacurilor mortale împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza asediată, care protestau împotriva deciziei președintelui american Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Erdogan și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut deseori schimburi de remarci furioase, dar ambele țări continuă să facă schimburi comerciale între ele.

În luna august a acestui an, Israelul a acuzat Turcia că a dat pașapoarte la Istanbul unei duzini de membri Hamas, descriind mișcarea ca fiind “un pas foarte neprietenos” pe care guvernul său îl va aborda cu oficialii turci.

Hamas a preluat Fâșia Gaza asediată de la forțele loiale președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în 2007, după ce a câștigat alegerile legislative din 2006. De atunci, Israelul și-a intensificat puternic asediul și a lansat trei atacuri militare prelungite asupra Gaza.