Acasă Externe Erdoğan renunță să mai expulzeze diplomații occidentali

Erdoğan renunță să mai expulzeze diplomații occidentali

0
Erdoğan renunță să mai expulzeze diplomații occidentali

După mai multe zile de tensiuni diplomatice, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a renunțat la amenințarea de a expulza zece ambasadori occidentali care ceruseră, într-o scrisoare comună, eliberarea opozantului (dar și om de afaceri și filantrop) Osman Kavala, ținut în detenție din 2017, fără ca el să fi fost judecat. Este vorba în primul rând de ambasadorii Statelor Unite, Franței și Germaniei, dar și cei ai Olandei, Canadei, Danemarcei, Suediei, Finlandei, Norvegiei și Noii Zeelande.

„Insulta adusă țării noastre și justiției noastre a fost reparată”, iar ambasadorii vor fi de acum înainte “mai prudenți în declarațiile lor”, a declarat luni Erdoğan, după un balet diplomatic matinal “coregrafiat cu mare grijă”, cum o observă Washington Post.

Luni dimineața, cu puțin înainte ca Erdoğan să-și reunească guvernul pentru a discuta eventualele expulzări, ambasada SUA de la Ankara a publicat un comunicat în care își reafirmă “respectul” pentru articolul 41 al Conventiei de la Viena privind relațiile diplomatice, care stipulează că ambasadorii “au obligația de a nu se amesteca în afacerile interne” ale țărilor gazdă, relatează cotidianul turc Hurriyet.

Cum o remarcă site-ul panarab Al-Monitor , expulzarea ambasadorilor ar fi dus la o ruptură diplomatică majoră “între Ankara și cei mai apropiați parteneri comerciali și militari ai săi, ai căror lideri îl vor întâlni pe Erdoğan în week-end-ul ce vine, în cadrul sommet-ului G20 la Rome”.

De altfel, cum a anunțat-o CNBC, lira turcă se prăbușise deja săptămâna trecută, însă ieri, luni, căzuse la cel mai jos nivel istoric față de dolar, înainte de a-și reveni astăzi în fața declarațiilor împăciuitoriste ale lui Erdoğan. Dar, pentru Financial Times, răul e deja făcut, iar “credibilitatea funcționării Turciei pe plan economic se va reface cu mare greutate”.

“Pe deasupra, incidentul a pus în evidență – la un nivel alarmant – în ce măsură politica Turciei depinde de capriciile unui lider tot mai autoritar și imprevizibil”, adaugă cotidianul economic britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.