Șefa Comisei Europene, Ursula von der Leyen și premierul britanic Boris Johnson nu au reușit să ajungă, miercuri, la nicio înțelegere în negocierile privind Brexit. Von der Leyen a transmis printr-un comunicat de presă că „pozițiile rămân foarte diferite”:

„Am avut o discuție vie și interesantă cu privire la situația problemelor de pe listă care nu au fost rezolvate. Am înțeles foarte clar pozițiile fiecăruia. Ele rămân foarte diferite. Am convenit ca echipele să se reunească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme esențiale. Vom ajunge la o decizie până la sfârșitul săptămânii”, a transmis Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Premierul britanic Boris Johnson a sosit miercuri la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o întâlnire crucială pentru soarta negocierilor privind un acord comercial post-Brexit.

Johnson a susţinut miercuri, înaintea cinei de lucru cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că niciun lider britanic nu ar putea accepta cererile asupra cărora UE insistă pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit şi a precizat că în aceste condiţii Regatul Unit poate să prospere şi fără un asemenea acord, în timp ce Comisia Europeană a confirmat că pregăteşte planuri de urgenţă în caz de ”no-deal”.

Boris Johnson a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.