Etiopia se află într-un conflict diplomatic cu Sudanul și Egiptul, ca urmare a unui proiect mamut al autorităților etiopiene, privind construirea unei centrale hidroelectrice și a unui baraj pe fluviul Nil.

Autoritățile sudaneze și egiptene sunt nemulțumite de construirea barajului, temându-se că debitul și, implicit, nivelul fluviului, ar urma să scadă simțitor, fapt care ar pune în pericol cele două țări.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată recent, la solicitarea Tunisiei, pentru a discuta această problemă, informează Radio France Internationale.

Deși Egiptul acuză Etiopia că îi amenință însăși existența, directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu afirmă că se poate ajunge la un acord.

Ministrul egiptean de Externe, Sameh Choukri, a declarat că barajul reprezintă „o amenințare existențială” pentru țara sa și a solicitat „un acord juridic obligatoriu”.

Acesta a adăugat că gestionarea crizei de către Uniunea Africană se află în impas, așa că autoritățile de la Cairo solicită adoptarea de către Consiliul de Securitate a unui proiect de rezoluție propus de Tunisia.

Ministrul de Externe al Sudanului, Mariam al-Mahdi, a declarat că și țara sa își dorește intervenția Consiliului de Securitate, cu scopul de a se ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. Ministrul sudanez spune că lipsa unui răspuns al ONU ar echivala cu o undă verde pentru ca Etiopia să continue umplerea rezervorului barajului.

Trimisul ONU pentru Cornul Africii, Parfait Onanga-Anyanga, a cerut „tuturor părților să abordeze această problemă în mod constructiv și să evite orice declarații care ar spori tensiunile într-o regiune care se confruntă deja cu o serie de provocări”.