Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, ar putea intra în incapacitate de plată săptămâna viitoare, când are rate și dobânzi de plătit de peste $80 de miliarde. Datoriile totale ale companiei se apropie de $700 miliarde. Ieri s-au împlinit 13 ani de când Lehman Brothers a intrat în faliment, declasând criza economică din 2008, pentru datorii care însumau $600 miliarde.

Evergrande a comis “două păcate capitale” care au dus la criza datoriilor cu care se confruntă acum – iar investitorii “transpiră cu siguranță”, potrivit unui manager de portofoliu. Primul “păcat” este că gigantul imobiliar, aflat în criză de lichidități, a împrumutat prea mulți bani, spune șeful departamentului de venituri fixe al Matthews Asia, Teresa Kong. Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, are datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Al doilea este că firma are o “guvernanță corporativă discutabilă”.

Problemele de la Evergrande au escaladat în ultimele săptămâni. Compania a avertizat investitorii de două ori în tot atâtea săptămâni că ar putea intra în incapacitate de plată. Marți, Evergrande a declarat că riscă să intre în incapacitate de plată încrucișată, ceea ce înseamnă că astfel de riscuri s-ar putea extinde și în alte sectoare conexe. Evergrande a declarat marți că vânzările sale de proprietăți vor continua să se deterioreze semnificativ în această lună, ceea ce se adaugă la problemele sale grave de flux de numerar. Firma s-a străduit să strângă bani încercând să vândă diverse active, dar acestea nu au dat încă niciun rezultat.

Evergrande deține peste 1.300 de proiecte imobiliare în peste 280 de orașe din China, potrivit site-ului companiei. În ultimele zile, proteste ale cumpărătorilor de locuințe și investitorilor furioși au izbucnit în diverse orașe din China, potrivit Reuters.

“Așadar, sunt depășiți în ceea ce privește capacitatea lor de a livra proprietăți, iar dacă aceasta se trunchiază, am putea vedea de fapt mai multe probleme”, a adăugat Kong.

Investitorii străini care dețin obligațiuni Evergrande “cu siguranță transpiră”, a spus Kong. Guvernul are un obiectiv clar în ceea ce privește menținerea stabilității sociale, iar acest lucru înseamnă să pună pe primul loc cumpărătorii de locuințe, potrivit managerului de portofoliu.

Acțiunile Evergrande s-au prăbușit cu aproape 80% în acest an, iar obligațiunile sale s-au prăbușit și ele.