Exercițiul militar comun al Rusiei și Chinei stârnește neliniștea SUA. Analiștii spun că Moscova și Beijingul și-ar putea acorda acces reciproc la sistemele de comunicații electronice

364

Forțele rusești participă pentru prima dată săptămâna aceasta la un exercițiu militar regulat al Chinei, alimentând îngrijorările analiștilor occidentali că cei doi adversari ai SUA dezvoltă capacități operaționale comune.

Joint Western 2021, un exercițiu desfășurat în regiunea vestică Ningxia, la care participă peste 10.000 de soldați, se concentrează asupra avertizării timpurii și recunoașterii, războiului electronic și atacurilor comune, potrivit declarațiilor ministerelor apărării din China și Rusia.

În contextul în care SUA și-au retras forțele rămase din Afganistan și după ce atât Beijingul, cât și Moscova au avut contacte cu talibanii, exercițiul este urmărit îndeaproape pentru a vedea dacă există semne că forțele chineze și rusești învață să își coordoneze misiunile și să desfășoare operațiuni comune.

Decizia Rusiei de a participa a fost „fără îndoială un pas spre aprofundarea interacțiunii și a cooperării militare”, a declarat Mihail Barabanov, cercetător senior la Centrul de analiză a strategiilor și tehnologiilor, un think-tank de apărare cu sediul la Moscova. „Se pare că această cooperare se va aprofunda mai repede [decât se aștepta], implicând toate noile strategii ale ambelor părți”.

Presa militară chineză a declarat în weekend că soldații ruși vor avea acces pentru prima dată la vehicule blindate chinezești.

Când armatele chineză și rusă au început exercițiile comune în 2005, ele au făcut parteneriat doar în cadrul exercițiului anual al Misiunii de Pace din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, axat în mod tradițional pe contracararea insurgențelor din Asia Centrală.

Dar, din 2012, Rusia și China au organizat exerciții navale bilaterale regulate. Din 2018, Armata Populară de Eliberare a participat la trei dintre exercițiile strategice anuale ale Rusiei, desfășurate în estul, centrul și sudul Rusiei.

Analiștii consideră că Beijingul dorește totuși să evite să alimenteze îngrijorările țărilor NATO cu privire la puterea militară chineză. Prin urmare se asteapta ca va lipsi de la exercițiul care va avea loc în vestul Rusiei în acest an.

„China a evitat în mod inteligent întrebarea dacă să își aducă forțele terestre până la granițele estice ale NATO, făcând din acest exercițiu din China un substitut pentru participarea la cel din Rusia”, a declarat Richard Weitz, director al Centrului de analiză politico-militară de la Institutul Hudson, un think-tank din Washington.