Deși fenomenul exploziei prețurilor la materialele de construcții este recunoscut de toți actorii implicați: Guvern, autorități centrale, autorități locale și firme de construcții, deocamdată nu se întrevede nicio varianta de rezolvare.

Piaţa materialelor de construcţii pare a fi scăpată în continuare complet de sub control. Există produse care se scumpesc de la o zi la altă. Preţul pe metrul pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%. Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolaţiile cu 60% iar structura metalică s-a dublat.

Utilizând un site de istoric de prețuri, se pot remarcă următoarele creșteri de prețuri la materiale de construcții: în ce privește lemnul, panourile de lemn (molid) s-au scumpit cu circa 68% doar în ultimele 3 luni cele de calitate A și cu circa 75% cele de calitate B, plăcile de cherestea s-au scumpit în ultimele 6 luni cu circa 60% în medie, iar plăcile de OSB cu peste 110%! Doar în ultimele 3 luni plăcile de OSB s-au scumpit cu 90% sau chiar 108% unele tipuri de clasa 3. O placă de OSB 8x2500x1250 mm clasa 3 costă în luna februarie circa 38 lei iar acum, pe 13 august 2021, costă 115 lei, adică aproape de 3 ori mai mult.

Cheresteaua este de altfel la niveluri aproape triple într-un an pe bursă futures din SUA unde doar scumpirea lemnului a adăugat, în medie, un cost suplimentar de peste 24.000 de mii de dolari unei locuințe noi.

„Preţul exagerat al lemnului, care în luna mai s-a dublat faţă de aprilie 2021, precum şi lipsa lemnului fasonat şi a altor materiale lemnoase (PAL brut, MDF, placaj) determină închiderea multor capacităţi de producţie sau nerealizarea comenzilor primite din cauza neîncadrării în costurile de fabricație”, a declarat pentru adevărul.ro Aurica Sereny, şeful Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Aceleași scumpiri se înregistrează și la oțel. De exemplu, conform site-urile de istoric de prețuri, o țeavă pătrată oțel, 100x100x4 mm, a crescut în ultimele 3 luni cu circa 33% iar în ultimele 6 luni cu circa 50%. Platforma thesteel.com care monitorizează piață oțelului raportează creșteri de peste 50% în ultimul an atât la fier și oțel cât și la profile semifabricate-pline precum UNP, HEA și HEB (de la circa 90 în august 2020 la peste 140 în mai 2021). La țevi și la tablă, indiferent că este groasă, subțire, sau zincată, creșterea a fost de peste 100% în ultimul an. ( https://www.thesteel.com/ro/priceindex )

Pe bursele internaționale barele de oţel armat sunt acum cu aproximativ 50% peste nivelul de anul trecut, după corecţii de peste 20% din vârful atins în luna mai. Potrivit site-ului economedia.ro, pentru metalele industriale, cum ar fi cuprul sau aluminiul, scumpirile pe pieţele internaţionale au fost de aproximativ 80%, respectiv 56% în ultimul an, până pe 7 iunie. De exemplu, oţelul a fost în centrul unor creşteri istorice în China, în special pentru bobinele laminate la cald (hoț rolled coil, HRC), ale căror preţuri sunt mai mult decât duble faţă de minimele din luna mai a anului trecut.

La cărămidă doar în ultimele 3 luni s-au înregistrat creșteri de circa 25%. Prețul altor elemente din aceeași categorie, precum buiandrugii, au crescut cu 34% în medie. În ce privește cimentul, Știrile ProTV anunță că cimentul costă cu peste 30% mai mult. Nisipul este cu 41% mai scump decât anul trecut conform Asociaţiei Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

Conform economedia.ro, materialele folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vată minerală, au cunoscut o dublare a prețurilor anul acesta.

Europalibera.ro scria în iunie că polistirenul expandat s-a scumpit cu 56%, în timp ce oțelul beton brut, folosit la fundații, e mai scump cu 59%, iar țeava metalică cu 60%.

Prețurile internaționale la materii prime, în urcare cu 47% în semestrul I 2021 conform agendaconstructiilor.ro, care titrează deasemenea că cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la oțel-beton și bitum. Conform producătorilor, în ultimele 12 luni prețul oțelului-beton a crescut cu 57%, cel al panzelor laminate s-a majorat cu 116%, în timp ce prețul bitumului s-a dublat și el. Evoluții semnificative au fost înregistrate și în cazul produselor pe baza de PVC și polipropilenă, că efect al scumpirii foarte mari a etilenei, materia prima pentru produsele din plastic. Pentru perioada august 2020 – aprilie 2021, producătorii specializați indică variații ale acestor prețuri cuprinse între 45% și 90%. O mare parte a acestor majorări au fost transferate deja în prețurile finale ale produselor, alte scumpiri fiind așteptate și în lunile următoare.

Strile ProTV anunță că cimentul costă cu peste 30% mai mult.

Conform ZiarulFinanciar.ro., preţurile materialelor de construcţii au crescut, în medie, cu 50% în ultimele luni, exemple fiind vopselele şi cărămida care sunt mai scumpe cu 20%, în timp ce termoizolaţiile şi acoperişurile cu 60%. Problema şi mai mare este că majorările preţurilor la materialele de construcţii se preconizează să continue până la finalul acestui an.

Gabriela Pintea, manager de achiziţii la TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, spune că majorările de preţuri din ultimul an sunt cuprinse între 70 şi 140%.

Marian Radu, director general şi acţionar la Decorio, producător de sisteme de garduri, precizează că până în luna mai panourile de gard s-au scumpit cu 20-30%, plasele pentru gard cu 20-25%, panourile rezidenţiale cu 15%, gardurile mobile pentru şantier cu 30%, accesoriile PVC cu 15%, iar cele din aluminiu cu 10%. „Preţurile sunt în continuă creştere, primim majorări la fiecare două-trei săptămâni.“

În concluzie, scumpirea materialelor de construcții va duce inevitabil și la majorarea prețurilor apartamentelor puse în vânzare, iar analiștii economici prevăd creșteri care variază între 12 și 25 de procente pentru anul acesta.