14.20: Purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța a anunțat că la acest moment sunt cinci persoane rănite și una dispărută

14.17: Situația celor doi arși internați la Spital Clinic Județean de Urgență Constanța: Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B. (Sursa: Ministerul Sănătății)

14.15: Circa 50 de pompieri încearcă să stingă incendiul de la Petromidia, potrivit ISU Constanța

13.58: Premierul Florin Cîțu, mesaj pe Facebook: ”I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.
De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”.

13.56: Raed Arafat, șeful DSU, a declarat la Antena 3 că ar exista 4 victime, și nu 6, așa cum a transmis ISU Constanța

13.48: ISU: Una dintre victime, cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, a fost transportată cu elicopterul SMURD la spital. O alta, cu arsuri la nivelul feței, a fost transportată de asemenea la spital. Altă victimă are un traumatism la picior, alta – traumatism lombar transportată la spital, o alta cu arsuri minore.

13.44: ISU – sunt șase persoane rănite în urma exploziei și o persoană dispărută

13.43: Echipajele de salvatori continuă căutarea persoanei dispărute. Instalația arde în continuare cu flacără, potrivit surselor G4

13.39: Compania Rompetrol a furnizat prima reacție oficială, confirmând că explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei, informație publicată în premieră de G4Media. Mai jos, comunicatul integral:

”In cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM).
Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta. In acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului. Vom revenim cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp. Multumim autoritatilor pentru profesionalismul si promptitudinea cu care au reactionat la acest incident”.

13.27: Imagini VIDEO din Rafinăria Petromidia la câteva momente după explozie. Incidentul – la instalația de producție diesel

13.26: Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței

13.19: Explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei din Rafinărie, potrivit surselor G4Media.ro

13.18: ”Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului” – ministrul Mediului, Tanczos Barna, conferință la Bistriţa.

13.15: Din simulările efectuate de ANM, evoluția norului de fum continuă să fie spre mare, astfel încât locuitorii să nu fie afectați. Vântul bate dinspre uscat spre largul mării

13.09: Petromidia are propriul sistem de stingere a incendiilor. Focul nu a depășit perimetrul rafinariei, astfel că Primăria Constanța nu a convocat comitetul de alertă, potrivit informațiilor G4Media.ro

13.08: Mașini de pompieri au fost trimise la Năvodari și din județele învecinate, potrivit ISU:

ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere
ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere
ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere
ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere

2.56: Salvatorii ISU caută o a patra persoană care s-ar fi aflat în apropierea instalației care a explodat, potrivit surselor G4Media.ro.

12.55: O a treia persoană a fost rănită în explozie, potrivit surselor G4Media. Toate cele trei persoane rănite sunt conștiente, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență

12.54: În urmă cu două săptămâni, vechiul turn din Rafinăria Petromidia fusese demolat, într-o explozie controlată, potrivit presei locale

12.48: Raed Arafat și Lucian Bode merg la Năvodari, potrivit surselor G4Media.ro.

12.47: Situația de moment la Năvodari, prezentată de colonelul Cristian Amarandei (ISU):

  • sunt 2 victime – una a fost preluată de SMURD, cealaltă primește îngrijiri.
  • a fost activat planul roșu de intervenție.
  • nu sunt cunoscute cauzele evenimentului
  • momentan nu mai este pericol de o nouă explozie.

12. 46: Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.