Comisia Europeană a blocat de facto ieri exportul de vaccinuri anti-Covid produse în Uniunea Europeană, condiționând eventualele exporturi de autorizarea statelor membre, potrivit unui comunicat al executivului european.

Comisia a adoptat o reglementare care a intrat în vigoare imediat și nu trebuie transpusă în legislația națională. Ca urmare a deciziei luate azi, nici AstraZeneca și nici Pfizer nu mai pot exporta în afara UE dacă statele în care produc vaccinul nu îi acordă autorizația.

Decizia Comisiei Europene vine după ce Pfizer și AstraZeneca au redus masiv numărul de doze alocate UE în detrimentul livrărilor în țări din afara UE, deși Uniunea Europeană a investit miliarde de euro în finanțarea dezvoltării acestor vaccinuri.

Măsura se referă doar la vaccinurile produse de companiile cu care Comisia a încheiat acordul de achiziție și este valabilă până la finalul lunii martie.

Decizia Comisiei vine după ce europarlamentarii au cerut transparență în privința contractelor cu companiile farmaceutice și au criticat scăderea livrărilor. Parlamentul European (PE) a dezbătut la 19 ianuarie, într-o ședință la care au participat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, și Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, strategia Uniunii Europene (UE) de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19, cerând, din nou, transparență totală în privința contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, precizează un comunicat de presă al Parlamentului.

Dezbaterea a adus în discuție și posibilitatea recunoașterii reciproce a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile și de a crește viteza de vaccinare, precum și „natura neconstructivă de a învinui UE sau industria farmaceutică pentru orice eșecuri”.