Facebook a amenințat că își ia jucăriile și pleacă acasă dacă autoritățile de reglementare europene nu vor lăsa rețeaua socială să facă ce vrea, titrează Vice News.

În urma unei investigații a autorităților irlandeze, compania a fost somată să nu mai trimită informații despre utilizatorii europeni în Statele Unite ale Americii. Desigur, această cerere are implicații mari pentru Facebook și platformele sale, iar compania amenință că ar putea chiar părăsi Europa dacă autoritățile de aici obligă compania să nu mai comunice datele către serverele sale americane.

Dacă decizia va fi confirmată, „nu este clar cum, în aceste condiții, s-ar putea continua furnizarea serviciilor Facebook și Instagram în UE”, a declarat Yvonne Cunnane, care este șefa protecției datelor Facebook din Irlanda.

Facebook a contestat interdicția autorităților irlandeze și, într-o declarație oficială depusă săptămâna aceasta, compania a formulat câteva acuzații foarte grave cu privire la comisarul irlandez pentru protecția datelor, inclusiv lipsa de corectitudine și părtinire aparentă în selectarea Facebook pentru această investigație.

Cunnane subliniază că Facebook a primit doar trei săptămâni pentru a răspunde deciziei, perioadă care este „vădit inadecvată”, adăugând că Facebook nu a fost contactat cu privire la anchetă înainte de pronunțarea hotărârii.

De asemenea, ea își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia luată „exclusiv” de Helen Dixon, comisarul irlandez pentru protecția datelor.

„Faptul că o persoană este responsabilă pentru întregul proces este relevant pentru preocupările [Facebook], în ceea ce privește inadecvarea procesului de investigație derulat și independența procesului final de luare a deciziilor”, a scris Cunnane.

Cunnane se plânge, de asemenea, că Facebook este targetat in mod special, menționând că nici o altă mare companie de tehnologie care utilizează metode similare pentru a transfera date către SUA din UE nu se află sub același control.

„Acest lucru dă naștere unei temeri că [Facebook] nu este tratat în mod egal”, a scris Cullinane. „Dacă numai [Facebook] este investigat și supus unei suspendări a transferurilor de date către SUA, acest lucru ar putea crea o denaturare gravă a concurenței.”

La nivel oficial, Facebook neagă că încearcă să forțeze autoritatea de reglementare să își schimbe decizia printr-o amenințare prin retragerea serviciilor sale. „Facebook nu amenință să se retragă din Europa”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook, adăugând că instanța de judecată stabilește pur și simplu modul în care „Facebook, și multe alte companii, organizații și servicii, se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru a să-și opereze serviciile. ”