Changpeng “CZ” Zhao, fondatorul exchange-ului de criptomonede Binance, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere de cel puțin 96 de miliarde de dolari, potrivit indexului miliardarilor Bloomberg. Zhao se află pe locul 11 în clasamentul condus de Elon Musk (272 miliarde dolari), Jeff Bezos (191 miliarde de dolari) și Bernard Arnault (170 miliarde de dolari), scrie CNN.

Averea lui Zhao rivalizează cu cea a fondatorului Oracle, Larry Ellison, și ascensiunea antreprenorului sino-canadian este considerată emblematică privind potențialul de îmbogățire al monedelor digitale. Anul trecut, alte personaje importante din lumea criptopmonedelor au intrat în rândul miliardarilor, precum Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei ethereum, sau Brian Armstrong, fondatorul exchange-ului Coinbase, arată Digi 24. Într-o postare pe Twitter, Zhao pare să recunoască distincția. “Nu vă gândiți la clasamente. Concentrați-vă să ajutați cât mai mulți oameni”, a scris Changpeng “CZ” Zhao. Ulterior, Zhao a postat un nou mesaj: “Părere nepopulară: în loc de clasamente ale bogăției, ar trebui să avem clasamente ale donațiilor și eforturilor filantropice”.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat pentru CNN că “CZ intenționează să-și doneze mare parte din avere, chiar și 99%, la fel ca alți antreprenori și fondatori”. În ultimii ani, alți oameni de afaceri faimoși, precum CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, au semnat “The Giving Pledge”, o inițiativă pornită de Warren Buffet și Bill și Melinda Gates prin care miliardarii lumii sunt încurajați să-și doneze mare parte din avere în scopuri caritabile.

Zhao a lansat Binance în 2017, iar acesta a devenit treptat unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume. Potrivit unei postări pe blogul companiei, Zhao a crescut într-o familie de imigranți chinezi în Canada și a lucrat în trecut la McDonald’s pentru a contribui la cheltuielile casei. După ce a studiat la Universitatea McGill, a lucrat la Bursa de Valori din Tokyo și Bloomberg. “A aflat despre bitcoin în 2013, în timpul unui joc de poker, iar apoi s-a decis să se dedice complet domeniului”, arată informațiile Binance. “Și-a vândut chiar și apartamentul pentru a cumpăra bitcoin”, se arată pe blogul companiei.