Autoritățile anunță că nu va mai fi necesară completarea și prezentarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) la intrarea în România. Guvernul a decis vineri, 11 martie 2022, abrogarea ordonanței de urgență nr. 129/2021 care prevedea obligativitatea completării și prezentării unui PLF la sosirea în țară.

„A fost aprobată ordonanța care abrogă OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Practic, Guvernul, prin abrogarea acestei ordonanțe, ținând cont de încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României, respectiv încetarea aplicabilității măsurilor adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, a eliminat obligativitatea completării formularului digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară sau cu maxim 24 de la intrarea în țară. „Formularul de localizare a pasagerului nu va mai fi obligatoriu pe teritoriul național”, a informat Dan Cărbunaru într-o conferință de presă susținută vineri după o ședință a Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvetnului a adăugat că, în continuare, mai multe țări încă solicită completarea și prezentarea acestui tip de formular, de aceea cei care doresc să călătorească în străinătate trebuie să verifice condițiile de intrare în țările de destinație și de tranzit. „Cetățenii care călătoresc din România către alte state vor trebui să verifice dacă statele în care călătoresc sau prin care tranzitează solicită completarea în continuare a unui astfel de formular”, a menționat Dan Cărbunaru.