Acasă Featured A doua stire pagina principal Forțând și mai mult creșterea prețurilor și deschiderea cât mai rapidă a noii conducte Nord Stream 2, Gazprom a programat o capacitate modestă de tranzit de gaze către Europa pentru octombrie

Forțând și mai mult creșterea prețurilor și deschiderea cât mai rapidă a noii conducte Nord Stream 2, Gazprom a programat o capacitate modestă de tranzit de gaze către Europa pentru octombrie

0
Forțând și mai mult creșterea prețurilor și deschiderea cât mai rapidă a noii conducte Nord Stream 2, Gazprom a programat o capacitate modestă de tranzit de gaze către Europa pentru octombrie

Exportatorul rus de gaze Gazprom a alocat aproximativ o treime din capacitatea de tranzit de gaze care i-a fost ofertată pentru luna octombrie prin gazoductul Yamal-Europa și nicio capacitate suplimentară de tranzit prin Ucraina, a anunțat luni Interfax, ceea ce a dus la creșterea prețurilor în Europa.

Prețurile europene la gaze au urcat în ultima vreme, pe fondul unei cereri mai mari și a unor stocuri mai mici. Prețurile pentru ziua următoare la hub-ul olandez TTF , un punct de referință european, au sărit cu peste 10% pe zi, la 72,3 megawați/oră.

Gazprom (GAZP.MM) a rezervat o capacitate de tranzit de 31,4 milioane de metri cubi pe zi prin conducta Yamal-Europa pentru luna octombrie, aproximativ o treime din volumele oferite, potrivit Interfax.

Companiei i-au fost oferite 89 de milioane de metri cubi pe zi prin conducta, care trece prin Polonia, potrivit agenției ruse de știri, care a citat rezultatele licitației de pe o platformă de rezervări online.

În 2021 până în prezent, Gazprom și-a majorat exporturile de gaze naturale în afara fostei Uniuni Sovietice cu 17,4%, de la an la an, la 138,6 miliarde de metri cubi (mld. mc). Compania plănuiește să expedieze aproximativ 183 de miliarde de metri cubi de gaze în Europa în acest an.

Creșterea puternică a prețurilor europene a determinat Norvegia să permită companiei de stat Equinor (EQNR.OL) și partenerilor săi să crească exporturile de gaze din două zăcăminte offshore pentru următoarele 12 luni.

Săptămâna trecută, un grup de deputați din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom, controlat de statul rus, în creșterea prețurilor, afirmând că comportamentul companiei i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieței.

Gazprom a declarat că livrează gaze clienților în deplină conformitate cu contractele existente.

Compania tocmai a finalizat gazoductul Nord Stream 2 pentru a-și dubla capacitatea de export prin Marea Baltică și așteaptă permisiunea de operare din partea autorităților germane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.