Forțele rusești au bombardat teatrul din Mariupol, unde autoritățile ucrainene susțin că se adăpostesc peste o mie de civili. Încă nu a fost înaintat un bilanț al victimelor.

“Forțele armate rusești au distrus intenționat teatrul din inima Mariupolului. Avionul a aruncat o bombă deasupra unei clădiri în care se ascundeau sute de locuitori pașnici ai orașului”, a transmis administrația locală pe canalul de Telegram, mesaj însoțit de o fotografie cu distrugerile. CNN a confirmat că imaginea este autentică, prin procedeul de geolocalizare.

Consiliul a mai scris că este încă imposibil de estimat amploarea acestui act oribil și inuman. Partea centrală a teatrului și intrarea în adăpostul anti-bombardament din interiorul clădirii au fost distruse”.

Orașul este o țintă constantă a bombardamentelor, încă din prima zi de război. Din estimările părții ucrainene, peste 300 de mii de cetățeni sunt încă blocați în Mariupol, care de aproape două săptămâni nu mai are rețele de încălzire, de apă sau de internet.

Ambasada SUA din Ucraina susține că trupele rusești au deschis focul miercuri asupra unui grup de oameni aflați la coadă pentru a lua pâine, în orașul Cernihiv, din nordul țării. Primele informații indică zece persoane decedate, însă nu există date oficiale în acest sens.

Cernihivul a fost ținta a numeroase bombardamente în ultima săptămână, o mare parte din acestea lovind zone rezidențiale.

De asemenea, forțele armate ucrainene afirmă că navele rusești din Marea Neagră au bombardat coasta ucraineană în apropierea orașului Odesa, fiind vizate patru sate aflate la aproximativ 30 km de oraș. Un atac de pe mare, pentru obținerea controlului asupra Odesei, este văzut de analiști ca un scenariu extrem probabil, iar îngrijorările pe această temă au crescut odată cu noile atacuri din ultimele zile.