Fostul ministru de externe austriac Karin Kneissl, care a dansat cu președintele rus Vladimir Putin la nunta sa, se va muta la Sankt Petersburg pentru a lucra la un centru academic pe care îl conduce, a anunțat agenția de presă rusă de stat Tass, citată de The Guardian.

Kneissl conduce centrul Gorki – Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei de la Universitatea din Sankt Petersburg, a precizat Tass.

„Am cofondat centrul Gorki și îl conduc”, a declarat Kneissl. „Deoarece există multă muncă acolo și necesită multă atenție, nu pot face acest lucru în trecere, am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această muncă”.

Într-un raport anterior, luna trecută, Tass a afirmat că fostul ministru își petrecea vacanța în satul Petrușovo din regiunea Riazan. Potrivit agenției ruse de presă, fosta șefă a diplomației austriece „se gândește serios să se mute în Rusia”.

Karin Kneissl a ținut prima pagină a ziarelor în 2018, când Putin a participat la nunta ei la o podgorie austriacă, unde cei doi au fost fotografiați dansând. După dans, ministra austriacă a făcut o amplă reverență în fața lui Putin.

Kneissl a fost ministru de externe austriac în perioada 2017-19 și s-a alăturat consiliului de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft în calitate de director independent în 2021. Ea a părăsit consiliul de administrație al Rosneft în mai 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Pe site-ul personal al lui Kneissl se precizează că aceasta și-a părăsit țara de origine în septembrie 2020 din cauza amenințărilor cu moartea și a unei „interdicții de facto de a lucra în Austria”. Ea a locuit la o mică fermă în Franța, precum și în nordul Libanului, înainte de a se stabili temporar în Rusia.