Presa japoneză, preluată de agențiile internaționale, anunță că fostul prim-ministru Shinzo Abe a decedat. Suspectul, un bărbat de 40 de ani, a fost reținut imediat după incident.

Serviciile de urgență nipone spun că fostul prim-ministru nu are semne vitale. El a fost preluat de un elicopter de la locul atacului. Deocamdată autoritățile medicale nu au declarat nimic.

Aparent, Shinzo Abe a fost împușcat cu o armă artizanală. Imaginile de pe internet arată un dispozitiv relativ rudimentar, cu două țevi legate cu bandă izolatoare.

Image

Știrea inițială:

Martorii spun că două împușcături s-au auzit, iar Shinzo Abe s-a prăbușit instantaneu, la un eveniment electoral din orașul Nara (la sud de Kyoto). Potrivit televiziunii publice NHK, Abe a fost transportat la spital în stop cardiorespirator și părea să sângereze. Aceeași sursă arată că primele informații indică faptul că fostul prim-ministru a fost împușcat din spate cu o carabină, iar un bărbat a fost arestat de poliție.

Abe se afla în orașul Nara pentru a ține un discurs de campanie electorală, înainte de alegerile pentru camera superioară de duminică. Incidentele cu arme de foc sunt rare în Japonia, deținerea acestora fiind strict reglementată.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, Shinzo Abe a condus țara timp de peste opt ani, demisionând din motive de sănătate în 2020. Are acum vârsta de 68 de ani.