Fostul președinte Nicolas Sarkozy se află oficial sub urmărire penală, fiind acuzat că a primit o finanțare ilegală de 50 de milioane de euro din partea președintelui libanez Muammar Gaddafi, pentru campania prezidențială din 2007.

Magistrații francezi au constatat că există suficiente probe pentru ca investigația să înceapă, Sarkozy fiind învinuit de „asociere ilegală”.  Sarkozy neagă acuzațiile, spunând că este „stupefiat”.

Un prim denunț despre cele 50 de milioane de euro a fost făcut de către un fiu de-ai lui Gaddafi, în 2011. Cinci ani mai târziu omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine declara că a livrat personal trei valize cu bani fostului șef de campanie a lui Sarkozy, între 2006 și 2007. Un alt om de afaceri francez a fost reținut la începutul anului, pe aeroportul Heathrow din Londra.

La scurt timp după ce a fost ales președinte, în 2007, acesta l-a invitat pe Gaddafi într-o vizită oficială la Paris. Cu toate acestea, tot el a cerut în 2011 intervenția trupelor NATO în Libia, în contextul în care rebelii acționau pentru dărâmarea regimului Gaddafi.

O altă anchetă privind finanțări ilegale a fost deschisă și pentru campania lui Sarkozy din 2012.