Lovitură grea pentru fostul lider conservator de la Elysée. Nicolas Sarkozy, 66 de ani, a fost condamnat la 3 ani închisoare din care unul ferm. El a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă într-o afacere de ascultări telefonice declanşată în 2014.

In acest scandal, zis „al ascultărilor telefonice”, parchetul naţional financiar (PNF) ceruse pedepse şi mai grele: 4 ani de închisoare, din care doi cu suspendare, pentru ex-liderul dreptei franceze, la fel ca şi pentru ceilalalţi doi co-inculpaţi în această afacere, Thierry Herzog, avocatul şi amicul lui Sarkozy, şi fostul magistrat Gilbert Azibert. Toţi trei erau acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă

Tribunalul corecţional a estimat că între cei trei oameni a existat „un pact de corupţie” dar a dat verdicte mai puţin severe. In cazul în care nu se va face apel, deciziile devin definitive.

Nicolas Sakozy este primul preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze care este condamnat pentru fapte de corupţie şi trafic de influenţă.