Tensiunile dintre Franța și Regatul Unit, generate de efectele Brexit, s-au accentuat în ultimele zile – guvernul francez a amenințat Marea Britanie cu sistarea alimentării cu energie electrică în insula Jersey, o insulă cu guvernare autonomă, dar subordonată Coroanei britanice.

Franța este nemulțumită de faptul că britanicii refuză în continuare să permită accesul pescarilor francezi în apele din apropierea insulei Jersey. 

„Suntem pregătiţi să recurgem la măsuri punitive”, a avertizat marţi ministra Mărilor din Guvernul Franței, Annick Girardin, conform cotidianului Le Figaro, citat de Mediadax.

Eventualele astfel de măsuri ar putea include oprirea „alimentării cu electricitate prin cablul submarin”, a spus Annick Girardin.

Insula Jersey se guvernează autonom, însă este subordonată Regatului Unit conform sistemului de „crown dependencies”, ea fiind subordonată direct Coroanei britanice. Alte două mici insule ale arhipelagului britanic funcționează în cadrul acestui sistem – Guernsey și Man.

Insula Jersey, depinde însă și de Franța, pe lângă relația specială pe care o are cu Coroana britanică – aflată la aproximativ 20 de kilometri de coasta franceză, insula este alimentată cu electricitate din Franța.

Săptămâna trecută, guvernul francez a amenințat Marea Britanie cu pedepse în cazul în care cotele de pescuit stabilite de acordul comercial post-Brexit vor continua să fie încălcate de britanici. 

„Noi cerem ca orice acord să fie respectat, dacă nu va fi respectat, vom aplica măsuri de retorsiune în alte domenii în cazul în care va fi necesar. Marea Britanie aşteaptă autorizaţii pentru servicii financiare. Nu vom da nicio autorizaţie atât timp cât nu vom avea garanţii privind pescuitul şi privind alte subiecte”, a declarat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.

Anterior, pescarii francezi au blocat camioanele care transportă pește din apele Marii Britanii să pătrundă în cel mai mare centru de procesare a fructelor de mare din Europa, în orașul nordic Boulogne-sur-Mer.

Pescarii francezi au fost nemulțumiți din cauza dificultăților de a obține licențe care să le permită să pescuiască în apele britanice. Noile reglementări au intrat în vigoare la începutul anului ca parte a acordului britanic cu Brexit cu UE, dar condițiile stabilite pentru calificarea la o licență s-au dovedit dificile pentru majoritatea pescarilor. „Vreți să vă păstrați apele??? OK… Atunci, păstrați-vă și peștele!!!”, au scris pescarii francezi pe un banner.