Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia în semn de protest față de felul în care a fost tratată de cele două țări. În urma acordului între SUA, Australia și Marea Britanie, de care francezii au aflat cu câteva ore înainte să fie anunțat public, Franța a pierdut un contract de $66 de miliarde, semnat cu Australia, pentru construirea a 12 submarine.

Este pentru prima oară în istoria SUA când Franța, cel mai vechi aliat al americanilor, își retrage ambasadorul de la Washington.

În declarația prin care a anunțat, vineri seară, protestul diplomatic,  ministrul francez de externe a precizat că decizia de retragere temporară a ambsadorilor a fost luată de președintele Emmanuel Macron. “Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțului făcut la 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a mai spus ministrul Jean-Yves Le Drian.

Decizia dlui Macron adâncește ruptura dintre SUA și Franța, în condițiile în care americanii au ținut secrete negocierile cu australienii, deși aceștia aveau deja un acord de furnizare cu Franța.

Rechemearea ambasadorului este considerat în codul diplomatic un mod sever de a protesta, folosit de obicei împotriva adversarilor, iar nu a prietenilor. De altfel ministrul francez de Externe a precizat că Franța consideră acțiunea americană ca fiind o încălcare gravă a încrederii și “un comportament inacceptabil între aliați și parteneri, ale cărui consecințe afectează chiar concepția pe care o avem despre alianța noastră”.