Ministrul francez al mării, Annick Girardin, a anunțat că Parisul va prezenta în curând “măsuri de represalii” ca răspuns la numărul redus de licențe britanice acordate pescarilor francezi, un număr “limitat” pe care Comisia Europeană îl “regretă”.

Avem un calendar de acțiuni care va fi prezentat profesioniștilor la începutul săptămânii viitoare, (…) cu acțiune europeană, acțiune națională, desigur în direcția britanicilor și a vecinilor noștri din Jersey”, a declarat ministrul Mării Annick Girardin la radio Europe 1.

Ministrul Girardin a făcut aluzie la legăturile feroviare care ar putea fi suspendate, sugerând blocarea traficului de mărfuri și pasageri în tunelul Canalului Mânecii.

Ea a spus că energia ar putea fi o altă armă în mâinile Franței, care exportă electricitate în Marea Britanie. EdF, gigantul de stat al electricității, are și active semnificative în Marea Britanie, producând aproximativ 20% din capacitatea de producție a țării. Analiștii francezi au spus însă că este puțin probabil ca guvernul lor să taie alimentarea cu energie electrică a Marii Britanii.

Miercuri, Insula Jersey din Canalul Mânecii, posesiune a Coroanei britanice, a anunțat acordarea a 64 de licențe definitive navelor franceze (față de 169 solicitate de Paris) și respingerea a 75 de cereri. Cu o zi înainte, Londra acordase 12 autorizații suplimentare în apele sale, în limita a 6-12 mile marine de pe coastele sale (față de 87 solicitate).

Regretăm că numărul de licențe acordate este atât de limitat”, a reacționat joi Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt al acesteia, Vivian Loonela. „Cerem Regatului Unit să ne împărtășească metodologia sa„, a adăugat ea în timpul unui briefing de presă.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârșitul anului trecut între Londra și Bruxelles, prevede că pescarii europeni pot continua să activeze în anumite ape britanice cu condiția obținerii unei licențe, acordată dacă pot dovedi că au pescuit acolo înainte .

Pescuiesc în apele englezești de 38 de ani, am adus toate dovezile și tot nu am fost autorizat. Cu toate acestea, unele bărci care nu au pus fost niciodată acolo au obținut-o. Nu există nicio logică în alocarea licențelor „, a declarat la AFP pescarul Christophe Lhomel din Boulogne-sur-Mer (Hauts-de-France).

La rândul său, președintele comitetului regional pentru pescuit, Olivier Leprêtre, a avertizat: “Dacă nu se schimbă nimic în termen de 15 zile până la trei săptămâni, atunci profesioniștii își vor arăta colții. Nu am de gând să vorbesc despre blocarea porturilor, dar un lucru este cert: produsele britanice vor fi blocate„, a spus el.