Franţa a deplâns sâmbătă decizia Turciei de a părăsi Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, afirmând că această decizie „va afecta femeile turce”, informează AFP.

„Franţa regretă profund decizia autorităţilor turce de a se retrage din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei în condiţiile în care Turcia a fost prima ţară care a ratificat-o în 2011”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului francez de externe.

„Această decizie va afecta în primul rând femeile turce, faţă de care Franţa îşi exprimă întreaga solidaritate”, a adăugat Agnes von der Muhll.

„Această decizie marchează, într-un context mai general, un nou declin în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, din care drepturile femeilor fac parte integrantă”, a subliniat von der Muhll.

Și ministerul de Externe german a avertizat sâmbătă că decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, un tratat de referinţă din 2011 conceput să protejeze femeile de violenţa domestică, a trimis un semnal greşit Europei şi femeilor din Turcia.

”Nici tradiţiile culturale, nici cele religioase sau naţionale nu pot servi drept scuză pentru ignorarea violenţei împotriva femeilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial publicat vineri care a atras imediat criticile principalului partid de opoziţie, notează AFP.

Convenţia de la Istanbul din 2011 obligă guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Violenţa domestică şi feminicidul rămân o problemă gravă în Turcia.

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei decizii, în contextul în care cazurile de feminicid au crescut în ultimul deceniu în Turcia