Două asociații au depus o plângere la Paris pentru complicitate la crime de război, acuzând grupul francez TotalEnergies că a continuat să exploateze un zăcământ în Rusia și a permis fabricarea de combustibil utilizat de avioanele rusești angajate în conflictul din Ucraina, potrivit agenției AFP, care citează o sursă apropiată dosarului, transmite Le Figaro.

Plângerea a fost depusă joi la procuratura națională antiteroristă, competentă pentru crime de război, de către Coaliția Darwin Climax, cu sediul în Franța, și asociația ucraineană Razom we stand, care solicită un embargo asupra importurilor de combustibili fosili din Rusia. Contactat de AFP, grupul francez a denunțat acuzații „scandaloase”, „defăimătoare” și „nefondate”.

Plângerea amintește că TotalEnergies a deținut până în septembrie 49% din societatea mixtă Terneftegaz, care exploatează câmpul Termokarstovoye din nordul extrem al Rusiei. Restul de 51% a fost deținut de grupul rus Novatek, în care TotalEnergies deține, de asemenea, o participație de 19,4%.

Cu toate acestea, potrivit unui articol din Le Monde din 24 august, care se baza pe mai multe documente și pe o anchetă a ONG-ului Global Witness, câmpul de gaz Termokarstovoye a furnizat condensat de gaz unei rafinării din apropiere de Omsk, în Siberia, care l-a transformat în combustibil, care a fost apoi trimis pentru a alimenta avioanele rusești implicate în conflictul din Ucraina cel puțin până în iulie.

După publicarea articolului din Le Monde, gigantul energetic francez a dat asigurări că „nu produce kersosen pentru armata rusă”. Două zile mai târziu, în 18 iulie, a declarat că a convenit să vândă participația de 49% din Terneftegaz către Novatek. Această vânzare a fost finalizată în septembrie.

Lovituri aeriene

Potrivit reclamanților, „continuând să exploateze câmpul Termokarstovoye” după invazia rusă în Ucraina, lansată în 24 februarie, TotalEnergies „a contribuit la furnizarea către guvernul rus a mijloacelor necesare pentru a comite crime de război” în această țară, unde armata rusă a lansat atacuri aeriene împotriva civililor.