Străinii care au lucrat în prima linie împotriva COVID-19 vor avea prioritate la obţinerea cetăţeniei în Franţa, decide Guvernului de la Paris, printr-o directivă trimisă oficialilor locali. De asemenea, se propune ca persoanele care au efectuat „servicii importante” să aibă cerinţa de rezidenţă redusă de la cinci ani la doi ani.

Printre cei avuți în vedere sunt colectorii de deşeuri, agenţii de pază şi îngrijitorii de copii și de bătrâni.

Ministrul Cetăţeniei, Marlène Schiappa, a declarat că Franța vrea să-şi arate recunoştinţa faţă de cei care au dovedit ataşament faţă de naţiunea franceză. „Ţara noastră a putut conta pe solidaritatea şi generozitatea lor”, a spus Schiappa.

Măsuri asemănătoare au fost luate și în Marea Britanie. Guvernul britanic a anunţat în martie că medicii, asistenţii medicali şi paramedicii străini ale căror vize urmau să expire înainte de 1 octombrie vor fi prelungite automat, gratuit, timp de un an, pentru a le oferi „linişte sufletească” în timp ce luptă cu noul coronavirus. Schema a fost ulterior extinsă pentru a include şi alţi angajaţi din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale.