Reportajul Financial Times concluzionează că schimbările fiscale britanice, condițiile proaste de muncă, și Covid se combină cu Brexit pentru a crea o lipsă de forță de muncă de durată in acest domeniu si nu numai in Marea Britanie.

După 14 ani în care a lucrat ca șofer de camion în Marea Britanie, Zsolt Gabor și-a agățat cheile în cui la sfârșitul lunii martie și s-a întors definitiv în Ungaria. Condițiile deveniseră insuportabile în timpul pandemiei de coronavirus, care, împreună cu efectele Brexitului, a lăsat Marea Britanie cu cel puțin 90.000 de șoferi de camion în lipsă, ceea ce se manifestă prin probleme tot mai mari în lanțul de aprovizionare.

Gabor a declarat că lipsa de șoferi și problemele întâmpinate în încercarea de a găsi un zbor înapoi în Ungaria din cauza restricțiilor impuse de pandemie au făcut ca ultima sa tură în Marea Britanie să dureze efectiv trei luni, cu doar pauzele minime obligatorii. Nu a avut niciodată o pauză mai mare de 45 de ore.

În perioada de vârf a pandemiei, acest lucru însemna că autocamionului său era casa lui. Picătura care a umplut paharul a venit atunci când un polițist i-a ordonat să se întoarcă în camion, invocând restricții de izolare. “Nu mi s-a permis nici măcar să mă plimb la sfârșitul turei”, a spus el. Cu probleme la spate și cu o familie care îl aștepta în Ungaria, Gabor a decis că îi era de ajuns.

Logistics UK, organismul de comerț pentru transportatori, a declarat că Marea Britanie a avut o lipsă cronică de șoferi timp de mulți ani, dar că problema este acum acută. Liderii din industrie au cerut guvernului să adauge șoferii de vehicule grele de marfă pe lista de ocupații deficitare, ceea ce le-ar oferi transportatorilor străini o scutire de la regulile de imigrare post-Brexit care le interzic angajarea.

Guvernul nu a exclus în totalitate luarea de măsuri, dar la sfârșitul lunii trecute Kwasi Kwarteng, ministrul afacerilor, a scris liderilor de afaceri, îndemnându-i să angajeze în schimb lucrători din Marea Britanie, subliniind că forța de muncă străină oferă doar “o soluție temporară și pe termen scurt”.

Chiar dacă s-ar acorda o scutire, pare puțin probabil ca mulți dintre cei care au plecat din Marea Britanie să se întoarcă atât de repede. Financial Times a vorbit cu zeci de șoferi de camion din Europa de Est care lucrau în Marea Britanie, dar care au plecat să lucreze în altă parte.

Mulți citează povești similare despre condițiile de muncă precare pentru a renunța, dar alte motive includ salariile mici, agravate de o reformă fiscală, cunoscută sub numele de IR35, care i-a împiedicat pe majoritatea șoferilor să opereze ca societăți cu răspundere limitată, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a salariului net.

La acestea se adaugă Brexit. Pentru camionagii, acest lucru a însemnat birocrație interminabilă, inclusiv proceduri vamale pentru care nu au fost niciodată pregătiți și cozi la graniță. Alte probleme au inclus necesitatea de a susține examene de conducere în Marea Britanie, pentru care mulți camionagii nu aveau cunoștințele lingvistice necesare, alături de o atitudine mai ostilă față de străini în Marea Britanie.

În plus, Europa în ansamblu duce lipsă de camionagii. “Este o lipsă globală de șoferi în întreaga Europă, nu o problemă izolată a unei singure țări”, a declarat Zsolt Barna, director executiv al Waberer’s, unul dintre cei mai mari transportatori din Europa de Est, cu sediul la Budapesta.

Unele state membre ale UE stau proporțional mai rău decât Marea Britanie, a subliniat Barna, inclusiv România, o sursă importantă de camionagii pentru Marea Britanie de-a lungul anilor, care, la o populație de 20 de milioane de locuitori, are un deficit de 20.000 de șoferi.

Pentru șoferii din UE care au plecat, dar care au încă dreptul de a se întoarce și de a trăi în Regatul Unit, perspectivele de salarii mai mari pe care le oferă acum unele companii britanice nu au fost suficiente. Mulți au declarat că și-au găsit deja un loc de muncă în altă parte, cu salarii mai mari și într-un mediu de lucru mai bun.

Krzysztof, care a refuzat să își precizeze numele de familie, a lucrat timp de patru ani în Marea Britanie înainte de a se întoarce în Polonia în 2020. Soția sa a rămas însărcinată și au decis că vor ca copilul să fie crescut în țara lor natală.

El conduce camioane în Polonia și Germania și nu intenționează să se întoarcă definitiv în Marea Britanie, chiar dacă salariul ar fi mai bun. El a declarat că IR35 a fost ultima picătură pentru el și pentru mulți șoferi polonezi pe care îi cunoștea.

“Din câte știu, mulți șoferi s-au întors [în Polonia] pentru că nu mai puteau lucra ca antreprenori independenți. Cei mai mulți dintre cei pe care îi cunosc [în Marea Britanie] vor să se întoarcă, să își investească banii în Polonia.”