Zeci de mii de persoane au manifestat marţi la Dacca, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi arzând o efigie a lui Emmanuel Macron, pe care-l acuză de „adorarea Satanei”, după ce şeful statului francez a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed, relatează AFP.

Potrivit poliţiei, peste 40.000 de persoane participau la acest marş, organizat de către un partid islamist, dar oprit înainte să ajungă la Ambasada Franţei din capitala Bangladeshului. Sute de poliţişti au ridicat baraje din sârmă ghimpată, pentru a bloca manifestanţii, care s-au dispersat fără violenţă. Macron a devenit ţinta unor manifestaţii în mai multe ţări, după ce a promis ca Franţa să continue să apere acest tip de caricaturi, la un omagiu naţional, miercuri, al lui Samuel Paty, un profesor decapitat într-un atentat islamist, la 16 octombrie, pentru că le-a arătat unele dintre aceste caricaturi elevilor săi.

Manifestaţia, organizată de către Islami Andolan Bangladesh (IAB), unul dintre principalele partide islamiste din Bangladesh, a început în faţa principalei moschei din ţară, Mocheea Naţională Baitul Mukarram, în centrul capitalei. Manifestanţii scandau sloganuri prin care îndemnau la „boicotarea produselor franţuzeşti” şi la „pedepsirea” lui Macron. „Macron face parte dintre cei câţiva lideri care-l adoră pe Satana”, a spus mulţimii, la Moscheea Baitul Mukarram, un oficial de rang înalt din cadrul IAB, Ataur Rahman.

Turcia a preluat conducerea unei furii tot mai puternice a lumii musulmane, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti şi a pus la îndoială ”sănătatea mentală” a lui Macron, în urma declaraţiilor preşedintelui francez, susţinut de o serie de lideri în Europa.

Reacția a afectat o lume musulmană extraordinar de diversă, cu o multitudine de culturi, secte, sisteme politice și niveluri de dezvoltare economică. A provocat nemulțumiri istorice și actuale de pe piețele Herat din Afganistan până în cartierele de lux din Amman, Iordania și universitățile din Islamabad, Pakistan. Pe prima pagină a unui ziar iranian radical, Macron era „Demonul Parisului”.

Tensiunea a crescut din septembrie, când revista satirică Charlie Hebdo a republicat desene animate ale profetului Muhammad în ajunul unui proces de 14 persoane acuzate de implicare într-un atac terorist împotriva birourilor publicației în 2015 pentru publicarea acelorași caricaturi.

Charlie Hebdo a riscat să aprindă și mai mult tensiunile cu Turcia, plasând un desen animat batjocoritor pe președintele Recep Tayyip Erdoğan pe prima pagină a ediției sale publicate online marți seara. Fahrettin Altun, principalul presă al lui Erdogan, a scris pe Twitter: „Condamnăm acest efort dezgustător prin această publicație de a răspândi rasismul și ura culturală”.

Acesta a fost alimentat de un discurs pe care Macron l-a ținut la începutul acestei luni, anunțându-și intenția de a lupta împotriva „separatismului islamist”, în care a descris credința drept una „aflată în criză în întreaga lume astăzi”, provocând obiecții de la mai mulți lideri și comentatori musulmani.