Ţările din G20 au decis miercuri să suspende temporar plata datoriilor celor mai sărace ţări pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei noului coronavirus, informează AFP şi dpa.

Decizia a fost anunţată la reuniunea în sistem videoconferinţă a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centralele ale ţărilor membre G20.

Moratoriul va începe pe 1 mai şi va dura până la sfârşitul anului 2020, perioadă în care vor fi suspendate atât plăţile principale cât şi dobânzile.

Grupul Băncii Mondiale şi FMI au salutat decizia. “Salutăm cu tărie decizia G20 de a răspunde apelului nostru pentru a permite celor mai sărace ţări ale lumii care solicită îngăduinţă
să suspende rambursarea creditului bilateral oficial la 1 mai”, se arată într-o declaraţie comună.

“Aceasta este o iniţiativă puternică, cu acţiune rapidă, care contribui mult la protejarea vieţii şi a mijloacele de trai a milioane dintre cei mai vulnerabili oameni”.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron ceruse un moratoriu global privind rambursarea datoriei de către ţările africane, pe fond avertismentelor conform cărora Africa sub-sahariană se îndreaptă spre cea mai slabă performanţă economică din ultimii cel puţin 50 de ani din cauza pandemiei COVID-19.

Macron a declarat pentru Radio France Internationale că speră ca reuniunea miniştrilor de finanţe din G20 să fie de acord cu privire la moratoriu.