Reuters a aflat că Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni, la care se va adăuga și Australia, a convenit să stabilească un preț maximal pentru achiziția de petrol rusesc. Măsura va fi anunțată la sfârșitul acestei luni și va intra în vigoare din 5 decembrie.

Prețul de achiziție urmează a fi impus prin intermediul transportatorilor de țiței pe mare. Inițial țările industrializate au luat în calcul un interval flotant care să fie sub nivelul cotației BRENT, dar acest lucru ar fi permis Rusiei să manipuleze cotația petrolului european prin reducerea ofertei. Susținut de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, plafonul de preț pentru țițeiul rusesc va fi dublat din 5 februarie 2023 de un plafon de preț pentru produsele petroliere fabricate în Rusia (combustibili și carburanți). Mecanismul ar urma să restrângă finanțarea Rusiei fără a reduce aprovizionarea consumatorilor. Rusia a declarat că va refuza să livreze petrol către țările care stabilesc limite de preț.

Deși nu se află integral sub controlul celor mai bogate țări, transporturile navale depind esențial de firmele de asigurări, care sunt din țările bogate sau depind de sistemele bancare ale acestora.

Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, UK și SUA. La ședințele acestora se mai adaugă reprezentanți ai UE și Australiei. Ieri, Marea Britanie, care controlează mai mult de jumătate din asigurările de transport naval, a anunțat că va interzice navelor și furnizorilor de servicii financiare să participe la contractele referitoare la țițeiul rusesc vândut peste un anumit plafon de preț.

Sursa: Reuters