Acasă Economie Gazprom amenință Moldova că va sista furnizarea de gaze / Datoria inițială de 433 de milioane de dolari a crescut la 709 din cauza nerespectării termenelor de achitare

Gazprom amenință Moldova că va sista furnizarea de gaze / Datoria inițială de 433 de milioane de dolari a crescut la 709 din cauza nerespectării termenelor de achitare

0
Gazprom amenință Moldova că va sista furnizarea de gaze / Datoria inițială de 433 de milioane de dolari a crescut la 709 din cauza nerespectării termenelor de achitare

Gazprom anunță că va suspenda livrările de gaze naturale către Republica Moldova de la 1 decembrie. Nu va încheia un nou contract dacă țara nu va reuși să-și plătească integral datoriile acumulate pentru cantitățile de combustibil livrate în lunile septembrie și octombrie.

Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care țara a acumulat astfel o datorie la ruși de 709 milioane de dolari.

Prețurile oferite de Gazprom pentru Republica Moldova nu sunt în interesul cetățenilor noștri’, a declarat vicepremierul țării, Andrei Spinu. 

Potrivit Reuters, guvernul Moldovei ar fi fost de acord să plătească jumătate din prețul propus de Gazprom. 

Vineri, Parlamentul a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura permite guvernului să instituie un regim special de procurare a gazelor, dar și să aloce mai multe resurse financiare în acest sens.

Compania rusă i-a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plăteşte integral datoria. Dar Chişinăul cere o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare. Republica Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune, a declarat sâmbătă, la revenirea de la negocierile desfăşurate la Moscova, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice, dar şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.