Georgia. Partidul de la guvernare anunță că va retrage proiectul legii agenților străini, după două zile de proteste violente

“Visul Georgian”, partidul aflat la guvernare în Georgia, a anunțat că va retrage inițiativa legislativă pentru desemnarea “agenților străini”, care a primit deja un vot în primă lectură din partea parlamentului. Proiectul de lege a atras revolta societății civile, iar mii de oameni au protestat pentru două zile în capitală și în marile orașe. Doar marți, poliția a reținut 77 de protestatari.

Opoziția și reprezentanții societății civile au criticat legea, despre care au spus că reprezintă o schimbare autoritară în țară. Proiectul prevede că orice ONG sau instituție de media, care primește din străinătate mai mult de 20% din finanțare, trebuie să se declare “agent străin”. O lege similară a fost votată în Rusia în urmă cu zece ani, iar Kremlinul s-a folosit de ea pentru a reprima opoziția.

Inițiativa legislativă a fost criticată și de președintele georgian, care a spus că nu o va promulga, în cazul în care va trece de parlament. Reuters scrie că mai mulți oficiali din Uniunea Europeană și-au exprimat și ei dezacordul.