Dacă în ultimul secol principala resursă din domeniul transporturilor a fost petrolul, acum a venit rândul mineralelor, precul Litiul, folosit în industria automobilelor electrice, să fie la mare căutare.

Litiu este încorporat în toate smartphone-urile, laptopurile și căștile fără fir și este, de asemenea, una dintre cele mai importante componente pentru bateriile mașinilor electrice. Potrivit companiei de analiză S&P Platts, aproximativ 60 de kilograme din acest metal ușor se află într-un vehicul. Potrivit cercetătorilor, apariția în bazinul superior al Rinului ar oferi – teoretic – suficient metal pentru aproximativ 400 de milioane de mașini electrice. Acest lucru ar trebui să prezinte un interes deosebit pentru industria auto germană.

Elementul se găsește la mare adâncime, iar extragerea lui va reduce dependența țării și a Europei de Litiul importat din alte zone, precum Asia, Australia sau America de Sud. 80% din litiul extras la nivel mondial acum provine din Chile, Australia sau Argentina.

Companiile auto din Europa, precum Volkswagen și Renault, au început deja să ia în serios reciclarea bateriilor uzate, pentru a extrage din ele elementele valoroase, precum nichelul, cobaltul și litiul.

Volkswagen, Daimler, BMW și altii conduc cererea de litiu cu ofensivele lor in domeniul automobilelor electrice. În același timp, în Europa sunt construite mai multe gigafabrici pentru bateriile de mașini electronice. Experții de la Agenția germană pentru materii prime (Dera) presupun că cererea doar în Europa va crește până la 200.000 tone la 500.000 tone echivalent de carbonat de litiu (LCE) pe an până în 2025.

Prima fabrică pilot ar trebui să fie în funcțiune la sfârșitul anului și producția ar trebui să înceapă în trei ani. Dacă proiectul va avea succes, Germania ar deveni brusc unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume.

Autoritățile din Germania se tem, însă, că localnicii din zona zăcământului nu vor fi de acord cu operațiunile miniere din zonă.

Totuși, Vulcan Energy Resources, o firmă australiană care va extrage elementul în Germania, a anunțat că a găsit o metodă prin care poate produce Litiu fără a polua mediul înconjurător.