Autoritățile germane au confiscat iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov, la două zile după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva sa, transmite, citând trei surse neidentificate, Forbes. Iahtul, cu o lungime de aproape 160 de metri, este evaluat la 600 de milioane de dolari.

Nava se afla în șantierele navale din Hamburg din octombrie, pentru lucrări de reamenajare.

Usmanov a cumpărat iahtul Dilbar în 2016, după ce a plătit 600 de milioane de dolari șantierului naval german Lürssen. A fost nevoie de 52 de luni pentru construcția acestui superiaht. Constructorul vorbește despre unul dintre cele mai complexe iahturi create vreodată, în termeni de tehnologie și dimensiuni. Cu o greutate de 15,917 tone, iahtul are un echipaj de 96 de oameni. Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, alături de două heliporturi, o saună și o sală de sport.

Usmanov deține participațiuni în gigantul minereurilor de fier și oțelului Metalloinvest, la Xiaomi, precum și în firme telecom sau mass media. A fost unul dintre primii investitori la Facebook și deține vaste active imobiliare în Occident.

Usmanov nu a comentat sancțiunile europene care îl vizează și nici războiul din Ucraina, până în prezent.