Exporturile germane de carne de porc spre China au crescut mai mult decât dublu în primul semestru din 2020, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), ceea ce indică impactul semnificativ al interzicerii importurilor de către statul asiatic, după ce Germania a confirmat un caz de pestă porcină africană la un mistreţ, transmit DPA şi Reuters. În primele şase luni din acest an, Germania a vândut Chinei 233.300 tone de carne de porc, echivalentul a aproximativ 26,8% din totalul exporturilor de carne. Astfel, China devenise cea mai mare piaţă de export a Germanii pentru carnea de porc, depăşind Italia. Unul dintre motive îl reprezintă epidemia de pestă porcină africană cu care s-a confruntat anul trecut China, informează Destatis. În total, Germania a vândut peste hotare 870.700 tone de carne de porc, în valoare de 2,4 miliarde de euro, deşi sectorul creşterii porcilor a scăzut cu 3,9% în ultimul deceniu, precizează autorităţile de la Berlin.

Marţi însă, s-au descoperit noi cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, în landul Brandenburg, din estul ţării.

Săptămâna trecută, după anunţarea primului caz, China, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Brazilia şi Argentina au interzis importurile de carne de porc din Germania, sporind temerile privind impactul epidemiei asupra agriculturii şi economiei germane.

De pe urma interdicţiei ar urma să beneficieze alţi furnizori majori, cum ar fi SUA, Spania, Canada şi Brazilia, în condiţiile în care China este cel mai mare cumpărător de carne de porc din lume.

Cel mai mare producător de carne de porc din Europa exportă masiv în ţările din Asia, în special în China, care, anul trecut, a importat carne de porc din Germania în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Germania a căutat să obţină doar o interdicţie regională asupra exporturilor, deoarece focarul de lângă graniţa poloneză se află la sute de kilometri de principala regiune producătoare, aflată din nord-vestul ţării. În timp ce conceptul de interdicţie regională există în comerţul intra-UE, China a răspuns cu o interdicţie generală. Exporturile germane au inclus cantităţi mari de anumite părţi din porci, cum ar fi urechile, râturile şi picioarele, care sunt considerate delicatese în Asia, dar nu sunt dorite în Europa.

În ţările UE, exporturile sunt în continuare permise. Pe piaţa internă europeană sunt posibile diverse limitări regionale. Cu alte cuvinte, carnea din alte regiuni, neafectate, poate fi exportată în continuare. De mai multă vreme se depun eforturi pentru încheierea unor astfel de acorduri speciale şi cu statele asiatice, dar ele nu sunt încă în vigoare.

Asociaţia Crescătorilor de Porcine din Germania (ISN) face acum presiuni pentru semnarea urgentă a unor acorduri speciale cu China. Dat fiind că pesta porcină africană se răspândeşte de mai multă vreme în China, provocând moartea sau sacrificarea de urgenţă a mai bine de 100 de milioane de animale, nevoile de importuri ale chinezilor sunt foarte mari.