Guvernul german a ameninţat că va acţiona în justiţie companiile care „nu îşi respectă obligaţiile” de livrare a vaccinurilor către UE, în contextul în care tensiunea se amplifică din cauza întârzierilor producătorului britanic AstraZeneca, scrie duminică AFP, citată de Agerpres.

„Dacă se dovedeşte că sunt firme care nu şi-au respectat obligaţiile, va trebui să decidem asupra consecinţelor juridice”, a ameninţat ministrul german al economiei, Peter Altmaier, într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

„Nici o companie nu poate favoriza o altă ţară faţă de UE”, a adăugat el.

Tonul a crescut în ultimele săptămâni între liderii europeni şi compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce aceasta a cumulat întârzieri în livrarea vaccinului său anti-COVID-19.

Producătorul a explicat că poate livra numai „un sfert” din dozele promise iniţial UE pentru primul trimestru, acuzând o „scădere a randamentului” într-o fabrică europeană.

Uniunea Europeană a acuzat implicit AstraZeneca de a favoriza Regatului Unit în livrarea de vaccinuri, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.

UE a reacţionat adoptând vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor produse pe teritoriul său.

Acest mecanism va permite „creşterea vitezei de vaccinare”, a afirmat ministrul Peter Altmaier.

Cu toate acestea, grupul britanic nu este singura companie acuzată de liderii europeni pentru întârzieri.

Săptămâna trecută, Italia i-a ameninţat pe americanii de la Pfizer cu acţiuni în justiţie din cauza cu întârzierilor în livrarea vaccinului.

În Germania, o reuniune naţională urmează să aibă loc luni între autorităţile germane şi producătorii de vaccinuri, în special pentru a discuta despre întârzieri.

Aceste tensiuni intervin în timp ce AstraZeneca a obţinut vineri autorizaţia UE pentru vaccinul său.

Este al treilea vaccin care a primit unda verde de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după cei de la Pfizer-BioNTech, pe 21 decembrie, şi Moderna, pe 6 ianuarie.