Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice înaintea alegerilor parlamentare. Berlinul spune că grupul de hackeri Ghostwriter vizează ”de ceva timp” parlamentari și atribuie atacurile GRU.

Guvernul federal îndeamnă ferm guvernul rus să oprească imediat aceste activități cibernetice inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Andrea Sasse. ”Guvernul german deține informații certe pe baza cărora activitățile Ghostwriter pot fi atribuite actorilor cibernetici ai statului rus și, în special, serviciului de informații militare GRU din Rusia”, a adăugat aceasta. 

Sasse a adăugat că un oficial al ministerului a formulat aceeași cerere direct unui reprezentant al Ministerului de Externe rus, săptămâna trecută. Conform acesteia, un grup de hackeri numit ”Ghostwriter” ”combină atacurile cibernetice convenționale cu operațiuni de dezinformare și influență”, iar activitățile care vizează Germania au fost observate ”de ceva timp”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe a mai spus că, înainte de alegerile parlamentare din Germania din 26 septembrie, au existat încercări de a obține detalii personale de autentificare ale parlamentarilor federali și de stat, cu scopul comiterii furtului de identitate.

Autoritățile de securitate germane au informat parlamentul federal de cel puțin trei ori în acest an despre atacurile cibernetice asupra parlamentarilor de către servicii de informații străine.

Aceste atacuri ar putea servi drept pregătiri pentru operațiuni de influență, cum ar fi campanii de dezinformare legate de alegerile parlamentare“, a explicat Sasse.

Autoritățile germane consideră această activitate inacceptabilă și ”un pericol pentru securitatea Republicii Federale Germania și pentru procesul de luare a deciziilor democratice și ca o presiune severă asupra relațiilor bilaterale”, a precizat Sasse.

Totodată, ea a mai spus că Germania îndeamnă guvernul rus să înceteze imediat o astfel de activitate și a adresat această cerere direct oficialilor ruși.